O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Primeri e-participacije v DZ po svetu

Kategorija: Amerika, Azija, EU, Ostali svet, Slovenija | Datum objave: Sunday, 8. 01. 2006 | Avtor:

 
Novejše prakse e-parlamentarizma v Evropi poleg enosmernega dostopanja do informacij izhajajo tudi iz neposredne e-participacije državljanov v zakonodajnem procesu. V nadaljevanju si oglejte nekaj primerov.


Takšna je npr. praksa parlamenta Združenega kraljestva, ki od leta 1999 dalje izvaja javna e-posvetovanja z zainteresirano javnostjo o vsebinah zakonodajnih predlogov in iniciativ s področja sociale, okolja, davkov, medijev, varovanje osebnih podatkov itd.

Podobnih načinov institucionaliziranega elektronskega vključevanja državljanov v zakonodajni postopek se poslužujejo tudi švedski Riksdag ter kanadski in finski parlament.

Poleg tega so znane prakse e-peticij, katere lahko državljani iniciirajo, podpisujejo in posredujejo poslancem na spletnih straneh Evropskega parlamenta, parlamenta avstralske države Queensland ter Škotske, v kratkem pa tudi nemškega Bundestaga.

Prav tako se kot standard interaktivnega spletnega komuniciranja z državljani pojavljajo moderirani e-forumi (npr. francoski Assemblée Nationale).


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt