O portalu    Avtorji    Kontakt


 

E-volitve v Italiji

Kategorija: EU | Datum objave: Tuesday, 10. 01. 2006 | Avtor:

 
9. aprila bodo v Italiji naslednje splošne volitve. Nedolgo nazaj je tamkajšnja vlada sprejela odločbo, ki v 5 regijah omogoča e-volitve. Na volitvah aprila pričakujejo, da bo nekaj 10 milijonov glasovnic oddanih elektronsko.


Na nedavnih regionalnih volitvah v Liguriji so testirali sistem, kjer vsak volivec označi svojega kandidata na svoji glasovnici. Prava novost je v tem, da glasovnico, oddano na voliščih, preskenirajo in jo elektronsko pošljejo v Rim. Tak način omogoča učinkovitejše in hitrejše morebitno ponovno štetje in preverjanje glasov. Vlada trdi, da nov sistem zmanjšuje število operacij z devet na tri in s tem zmanjša čas celotne operacije za 65-70 %.

Volitve bodo nadzorovane s strani OVSE. Ta sistem nudi pomoč predvsem pri zbiranju glasovnic. Zato so v poteku tudi načrti, ki bi olajšali delo volivcem. V načrtu je volilni sistem, ki naj bi bil podoben kreditnim karticam, kjer bi volivci glasovali elektronsko s pomočjo plastičnih glasovnic. Sistem je bil preizkušen v štirih italijanskih mestih ( Avellino, S. Benedetto del Tronto, Campobasso in Cremona), kot širši evropski poskus e-volitev.

Vir: Wanted in Rome in IDABC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt