O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Politični spletni dnevniki (blogi) doma in v tujini

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Thursday, 23. 02. 2006 | Avtor:

Spletni dnevniki, oziroma blogi, so dnevni ali tedenski ali mesečni zapisi misli, idej, poročil, opisov, doživetij…
Politični blogi so torej dnevni (ali tedenski ali mesečni) zapisi misli, idej, poročil, opisov, doživetij o političnih temah s strani različnih političnih akterjev.

V nadaljevanju preberite kaj je politični dnevnik. Preberite o uporabi spletnih dnevnikov v tujini in v Sloveniji.

Politik, ki se odloči imeti svoj blog, lahko na svojem blogu piše o svojem delu, o tem kaj se novega dogaja na področju v katerem deluje. S svojim pisanjem izobražuje bralce in jim podaja informacije, ki jih je zasledil. Lahko na svoj blog vpiše tudi različne hiperpovezave do člankov, poročil, baz podatkov, dokumentov javnega značaja., dobrih idej in praks, ki jih je zasledil.

V tujini je uporaba političnih blogov dobro razvita. Leta 2003, ko sta politična kandidata demokratov Howard Dean in Wesley Clark, svojo predvolilno kampanjo kreirala in opisovala v blogih, je politični blog začel dobivati na veljavi.
V Veliki Britaniji je nekaj poslancev angleškega parlamenta, ki redno bloga. Med najbolj obiskanimi in branimi, ter komentiranimi blogi je blog Borisa Johnsona, ki redno piše o svojem delu, o medijih in o perečih temah v Angliji.
Zelo bran in obiskan blog je tudi blog podpredsednice Komisije EU Margot Wallström , ki prav tako piše o svojem delu, o evropskih zadevah, o potovanjih in svojem videnju Evrope.

V Sloveniji je blogov veliko, številka pa tudi hitro narašča, kar omogoča tudi vedno več ponudnikov te storitve, med njimi so Delo, Večer in Dnevnik. Državljanov, ki pišejo o političnih temah je tudi nekaj, med njimi je blog z najdaljšim časovnim stažem Libertarec .

Politikov, ki bi se lotevali političnega bloganja v Sloveniji praktično ni. Le LDS, ki v Sloveniji na tem področju očitno orje ledino, ima na svoji spletni strani del, ki je namenjen bloganju njihovih članov stranke. Omogočeni so tudi komentarji, ki pa so skoraj nični. Najbrž zaradi tega, ker zelo malo ljudi sploh ve, da ti blogi obstajajo.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt