O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Volilna budilka!

Kategorija: EU | Datum objave: Friday, 7. 04. 2006 | Avtor:

V Veliki Britaniji so državljanom ponudili novo e-storitev. Zaradi vedno manjše volilne udeležbe tako na nacionalni ravni kot na ravni EU, so se odločili, da bodo ponudili novo storitev in sicer tako imenovano Volilno budilko, ki bo državljane opozarjala na prihajajoče volitve tako na nacionalni, lokalni in evropski ravni.

Budilka bo opozarjala državljane na prihajajoče volitve in sicer z elektonskimi sporočili ali pa preko mobilnih telefonov z SMS sporočili. Vzpostavili so spletno stran, kjer se lahko volilci registrirajo, kjer bodo tudi informacije o prihajajočih volitvah z vsemi datumi in drugimi potrebnimi informacijami.

Pobudniki te e-storitve apelirajo predvsem na tiste volilce, ki so zadnje volitve zamudili ali pa so bili v času volitev odstotni. Borijo se tudi proti volilni apatiji. Na spletni strani so med drugim zapisali naslednje:

‘ Mislite, da volitve ne spremenijo ničesar, vendar je prav glasovanje tisto, ki najbolj vpliva na spremembe. Vlada ima moč le zaradi tega, ker jo ljudje izvolijo. Če ne voliš, daš moč tistemu, ki na volitve gre.’

Vir: IDABC

Komentar E-demokracija.si: Prav tako kot v Veliki Britaniji se tudi v Sloveniji soočamo z vedno nižjo volilno udeležbo(.pdf). Na evropskih volitvah za evropske poslance je bila V Sloveniji volilna udeležba skromnih 28,35%.
Ideja postaviti podobne e-storitve kot so jo v Veliki Britaniji bi bila zelo dobrodošla tudi v Sloveniji. Kdaj bo kaj podobnega tudi pri nas? In kdo se bo lotil tega projekta?


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt