O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Center odličnosti za lokalno e-demokracijo

Kategorija: EU | Datum objave: Wednesday, 3. 05. 2006 | Avtor:

V Veliki Britaniji pripravljajo velik projekt, ki bo fenomen e-demokracije popeljal v nove dimenzije. Odpirajo namreč Center za lokalno e-demokracijo, ki bo promoviral še več e-participacije, tako doma kot v tujini.

V Veliki Britaniji so julija leta 2004 začeli s projektom Lokalne e-demokracije in z njim želeli premostiti volilno apatijo in vedno večji prepad med lokalnimi političnimi procesi in državljani. V dveh letih so dosegli velik doprinos k demokratičnim procesom na lokalni ravni. Med novostmi, ki so jih uvedli, so bili orodja, ki omogočajo e-peticije in e-konzultacije, spletni državljanski forumi, prenašanje medijskih vsebin po internetu, spletni dnevniki ter podpora za spletne strani občinskih svetov.

Center za lokalno e-demokracijo je torej nadgradnja projekta Lokalne e-demokracije. Vlada bo centru namenila milijon angleških funtov (skoraj €1,5 milijonov evrov), s katerimi bodo skušali postati referenca doma in v tujini. Razvijali bodo orodja ter ponudili pomoč akterjem v javnemu sektorju, ki se želijo vključiti v spletne skupnosti.

Vir: IDABC

Komentar E-demokracija.si:
V nedavno sprejeti Strategiji e-uprave Republike Slovenije za obdobje do leta 2010 slovenska vlada ni predvidela, da bi kaj podobnega nastalo tudi pri nas. Tako smo primorani delati na tem le v akademski in izobraževalni sferi. Morda pa potrebujemo le še tistih nekaj let, da se klima spremeni.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt