O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kako demokratizirati e-demokracijo na državnem portalu e-uprave?

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Wednesday, 3. 05. 2006 | Avtor:

Na letošnjih Dnevih slovenske informatike, ki so od 19. do 21. aprila potekali v Portorožu, je bil v sekciji Informatika v javni upravi predstavljen članek Kako demokratizirati e-demokracijo na državnem portalu e-uprave?

V članku avtorja dr. Andrej A. Lukšič s Fakultete za družbene vede in Simon Delakorda z Arctur d.o.o. analizirata stanje e-demokracije v Sloveniji in predlagata implementacijska dopolnila k Strategiji razvoja e-uprave do leta 2010.

Dopolnila so naslednja:

1. Cilj strategije naj bo uvrstitev Slovenije med 10 najbolj razvitih držav na področju e-demokracije in e-participacije do leta 2010.

2. V strategiji naj bo samostojno poglavje E-demokracija, ki bo vsebovalo opredelitev e-demokracije in seznam diskusijskih in posvetovalnih spletnih aplikacij za participacijo državljanov.

3. Predlog oblikovanja Nacionalnega programa za elektronsko demokracijo, kjer naj bi bili opredeljeni cilji, smernice, mehanizmi, tehnologije in javno-finančni mehanizmi za širšo implementacijo E-demokracije v Sloveniji.

4. V strokovno projektno skupino Akcijskega načrta naj se vključi zunanje strokovnjake socioloških in politoloških znanosti s področja e-demokracje in nevladne strokovnjake.

5. Oblikovanje projektne skupine za e-demokracijo.

Komentar E-demokracija.si:
Dopolnila so drzna in močno posegajo v strategijo. Vsekakor bi bilo zelo koristno, predvsem zainteresiranim državljanom in prihodnosti Slovenije, da bi bila dopolnila sprejeta.

Avtorja opravljata delo tudi v Centru za elektronsko demokracijo znotraj inštituta za ekologijo.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt