O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Strategija e-uprave Republike Slovenije za obdobje do leta 2010 (SEP-2010)

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Wednesday, 3. 05. 2006 | Avtor:

Vlada RS je 20. aprila sprejela Strategijo e-uprave Republike Slovenije za obdobje od leta 2006 do leta 2010 (SEP-2010), v kateri so opredeljeni način in cilji za nadaljnje uresničevanje dejavnosti e-uprave. Strategijo je pripravila medresorska projektna skupina pri Ministrstvu za javno upravo (MJU), pri njenem oblikovanju pa je s svojimi predlogi in mnenji sodelovala tudi zainteresirana javnost. Strategija upošteva tudi sodobne smernice in pobude, ki so sprejete na ravni Evropske unije.

Strategija daje vizijo e-uprave, predstavlja vplive drugih domačih in evropskih strategij in programov, daje povzetek ocene stanja e-uprave za preteklo obdobje, strateške usmeritve in cilje do leta 2010 ter potrebne pogoje za izvedbo zastavljene strategije. Poleg razvojno naravnanih vsebin in prednostnih nalog za prihodnje obdobje so navedeni tudi mehanizmi za izvajanje in spremljanje uresničevanja strategije e-uprave, ki je pogoj za ugotavljanje dejanskega napredka.

Poudarek je na zadovoljstvu uporabnikov, racionalizaciji poslovanja uprave in sodobnih elektronskih storitvah, ki bodo omogočile večjo kakovost življenja in lažje poslovanje z organi javne uprave. Te prednostne naloge so vključene tudi v Program dela Vlade RS za leto 2006 in v Program dela Ministrstva za javno upravo za leto 2006.

Center za e-demokracijo na Inštitutu za ekologijo je na osnutek strategije v javni obravnavi podal obsežen predlog pripomb, ki so se nanašale na področje e-demokracije in e-participacije. Večina dopolnil je bila s strani projektne skupine pri MJU upoštevana. V strategiji je večja pozornost namenjena e-sodelovanju državljanov pri delovanju državne in javne uprave ter vzpostavljanju interaktivnih orodij (e-posvetovanja, tematske diskusijske spletne strani, e-forumi, e-glasovanja, e-klepetalnice in e-peticije) za vključevanje civilne družbe v obravnavo državno relevantih tem ter udeležbo pri izdelavi bolj sprejemljivih vladnih predlogov in politik.

Upoštevali so torej naslednji dve dopolnili. Država Slovenija bo v letih 2009 in 2010 postala ena izmed 10 najbolj razvitih držav na področju e-demokracije. V sklopu prednostnih storitev e-uprave bo razvijala tudi tiste, ki omogočajo neposredno sodelovanje državljanov in civilne družbe pri delovanju javne in državne uprave ter pri soodločanju o temah, ki so za državo pomembne.

Žal projektna skupina pri MJU ni upoštevala nekaterih pripomb, ki so se nanašale na operacionalizacijo strategije in njeno implementacijo. Tako v besedilo strategije ni vključeno oblikovanje projektne skupine za E-demokracijo, ki bo pristojna za pripravo in upravljanje s projekti e-demokracije ter oblikovanje pravno-formalnih osnov za e-participacijo državljanov v kontekstu e-uprave.

Več o upoštevanih dopolnilih Centra za e-demokracijo si preberite tukaj.

Vir:
E-uprava
Simon Delakorda


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt