O portalu    Avtorji    Kontakt


 

E-zdravje

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Friday, 19. 05. 2006 | Avtor:

Evropska komisija je objavila e-portal EU-Health. Na portalu si bodo evropski državljani lahko poiskali odgovore na vsa vprašanja, ki se tičejo zdravja. Za zdaj je portal v angleškem jeziku, bo pa preveden v vseh 20 jezikov Evropske Unije.

Portal, vreden € 600.000 evrov, je vzpostavljen kot del projekta Akcijskega načrta na področju e-zdravja v Evropi za obdobje 2003-2008. Portal bo stičišče informacij za evropske državljane, bolnike, zdravstvene delavce in znanstvenike. Na portalu se bo dalo znotraj 75 tem najti vse od zdravja novorojenčkov do bio-terorizma.

Na portalu bo objavljen dostop do več kot 40.000 različnih spletnih strani, med njimi tudi do strokovnih spletnih strani, na katerih so objavljeni vrhunski dosežki sodobne medicine.

75 tem so razdelili v 6 tematskih področij:
– “Moje Zdravje“- zdravje žensk, invalidov, novorojenčkov in otrok (nasveti o prehrani, varnost igrač itd.)
– “Moj način življenja“- prehrana, droge, tobak, šport in prosti čas, za popotnike (vse-evropska telefonska številka v krizi, nasveti kaj narediti, če zbolite v drugi državi članici itd.)
– “Moje okolje“- varnost doma, v prometu, potrošniške pravice
– “Zdravstvene težave“- rak, duševno zdravje, bolezni srca in ožilja
– “Zdravstvo in jaz“- dolgoročna skrb, zavarovanje, zdravila
– “Zdravje v EU“- raziskave, kazalci, statistika

Vir: IDABC

Komentar E-demokracija.si:
V Sloveniji je konec leta 2005 Ministrstvo za zdravje objavilo Strategijo informatizacije slovenskega zdravstvenega sistema za obdobje do leta 2005 (.pfd, 212 KB). Strategija izpostavlja tri strateške komponente razvoja in sicer enotno informacijsko infrastrukturo, enotni zdravstveni portal in vpeljavo elektronskega zdravstvenega zapisa. Počakajmo torej na eHEalth portal v slovenščini.

Vir: Ministrstvo za zdravje


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt