O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Južna Koreja z najboljšo e-vlado

Kategorija: Azija | Datum objave: Saturday, 19. 08. 2006 | Avtor:

Koreja je globalni vodja, kar se spleta tiče, poleg tega pa se lahko pohvali z najboljšo omreženostjo gospodinjstev.

“V večini primerov ljudjem ni potrebno iti do vladnih uradov za sprejem dokumentov. Veliko transakcij med vlado in državljani lahko le-ti postorijo na spletu,” je stanje komentiral Lee Gui-Hyun, vodja podpore za splet na ministrstvu za komunikacijo.

Korejske iniciative segajo v zgodnja osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je vlada ustanovila državno omrežje in združila ključne podatkovne baze.

Leta 1996 je izdala “Informatization Promotion Basic Act”, zakon, ki želi izboljšati vladne službe in ponuditi optimalno klimo za razvoj podjetništa in transparetnosti v javnem sektorju.

Korejska E-vlada je sestavljena iz davčne uprave, socialnega zavarovanja ter izobraževalnega sistema.

Komentar E-demokracija.si: Vprašanje je, kdaj bomo v Sloveniji dosegli vsaj polovično stopnjo razvitosti južne Koreje. Največji problem Slovenije je še vedno nezadostna uporaba spleta s strani državljanov in posledično majhna uporabnost spletnih aplikacij, ki jih ponuja vlada. To sicer ne pomeni, da je ponudbe zadosti, povpraševanje pa peša, vseeno pa lahko rečemo, da zadnji spori med ponudniki spleta ne pripomorejo k boljši in hitrejši digitalizaciji Slovenije.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt