O portalu    Avtorji    Kontakt


 

V Nemčiji imajo težave z bazami podatkov

Kategorija: EU | Datum objave: Tuesday, 19. 09. 2006 | Avtor:

Nemška zvezna in državna vlada sta dosegli dogovor o razvoju nove dvotirne podatkovne baze, ki jim bo pomagala v boju proti terorizmu. Na drugi strani pa so kritiki vse glasnejši, da gre za kršitev ustave.

Na posebni konferenci v Berlinu so se predstavniki zvezne in državne vlade strinjali o izgradnji skupne podatkovne baze, ki bo na voljo policiji, varnostnim službam ter carinskim uslužbencem.

Baza bo sestavljena iz dveh delov – v prvem bodo splošne informacije o potencialnih teroristih, v drugem, ki bo imel bolj omejen dostop, pa bodo podatki o potovanjih sumljivih oseb in podatki o lastništvu orožja. Poleg tega pa bo vseboval tudi podatke o verski pripadnosti – del, ki je najbolj razburil kritike. Kritiki opozarjajo na dejstvo, da je drugi del bolj zaščiten ravno zaradi dejstva, ker se v njem nahajajo protiustavni podatki.

Naslednji korak bo predpisati zakonski akt, ki ga mora potrditi parlament. Trenutno potekajo posvetovanja med vladajočimi strankami v koaliciji, za zdaj pa se še ne ve, kdo bo odgovoren za vzdrževanje baze podatkov oziroma kako bo projekt sploh financiran.

(Vir: IDABC)

Komentar E-demokracija.si: Kopičenje osebnih podatkov je očitno zajelo vso Evropo in podobnih primerov se imamo nadejati tudi v prihodnosti. Moteče je dejstvo, da se pod pretvezo boja proti terorizmu izvaja radikalne ukrepe, za katere se zdi, da še snovalci ne vedo točno, kako jih bodo implementirali in kako bodo zadevo vzdrževali. Smo se v imenu varnosti res pripravljeni odpovedati svobodi?


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt