O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Britanske vladne spletne strani neprimerne za invalide – preverili smo tudi situacijo v Sloveniji

Kategorija: EU, Slovenija | Datum objave: Monday, 8. 01. 2007 | Avtor:

Prijaznost spletnega mesta do uporabnika je eden ključnih točk, na katere morajo paziti snovalci, saj so spletna mesta brez uporabnikov irelevantna. Britanske vladne spletne strani so pred kratkim dobile prvo zaušnico, saj jih kar četrtina ne izpolnjuje pravil, določenih v pravilniku Smernice o dostopnosti spletnih vsebih (WCAG).

“Ti standardi so svetovno priznani,” je izjavil Richard Hearne iz podjetja Red Cardinal, ki je študijo izvedlo. “Večina spletnih strani sicer izpolnjuje en cilj, vseeno pa se je leta 2005 vlada zavezala k izpolnitvi dveh ciljev in tukaj večina strani peša.”

V raziskavo je bilo vključenih 41 spletnih strani, ki pokrivajo vladne službe, javna telesa in politične stranke. Od slednjih jih kar 57 odstotkov ni izpolnjevalo predpisanega minimuma o prijaznosti dostopa. “Veliko strani je sicer dostopnih, vendar pa se na njih pojavljajo napake v kodi. In če se napake pojavljajo v kodi, je velika verjetnost, da se na zaslonih uporabnikov, ki morajo za prebiranje vsebin uporabljati pomožne tehnologije, ne bodo prikazale pravilno,” je pojasnil Hearne.

Hearne sicer opozarja, da napake v kodi niso absoluten indikator, da pa vseeno kažejo na širino problema. “Da stran ustreza standardom ni potrebno veliko. Vse smernice so javno objavljene in skrbniki spletnih mest jih morajo samo upoštevati,” je pojasnil Hearne.

(Vir: ElectricNews)

Komentar E-demokracija.si:
Z W3C smernicami smo pregledali spletne strani slovenske vlade in tukaj so rezultati.

Urad predsednika republike Slovenije: Brez napake
Glavni portal vlade republike Slovenije – 43 napak
Državni zbor republike Slovenije – 127 napak
Državni svet republike Slovenije – 38 napak
Predsednik vlade53 napak
Ministrstvo za finance153 napak
Ministrstvo za notranje zadeve14 napak
Ministrstvo za zunanje zadeve69 napak
Ministrstvo za pravosodje38 napak
Ministrstvo za obrambo76 napak
Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve22 napak
Ministrstvo za gospodarstvo72 napak
Ministrstvo za kmetijstvo59 napak
Ministrstvo za kulturo60 napak
Ministrstvo za okolje in prostor42 napak
Ministrstvo za promet54 napak
Ministrstvo za šolstvo in šport39 napak
Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo38 napak
Ministrstvo za zdravje40 napak
Ministrstvo za javno upravo31 napak

Opažamo tudi, da niti ena spletna stran slovenske vlade nima možnosti RSS toka podatkov, ki izredno olajšuje obveščanje uporabnikov o novih obvestilih na strani, večina napak pa je po našem menju nastala pri nestrokovnem postavljanju spletnih strani posameznih ministrstev. Med najbolj pogostimi napakami je manko podpisa slik – določeno število uporabnikov namreč strani prebira z izklopljenimi grafičnimi elementi, podpis slike pa takemu uporabniku sporoča, da je tam slika, saj je le-ta ne vidi. Poleg tega nima niti ena spletna stran možnosti povečanja pisave, kar bi slabovidnim zelo olajšalo uporabo. Uporabnikom prijazno?


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt