O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Konzultacije v Veliki Britaniji

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 8. 01. 2007 | Avtor:

V Veliki Britaniji so se za oblikovanje odločitve o določeni stvari odločili povprašati navadne ljudi. Javnost se bo lahko vključila v t.i. deliberativni forum, s tem pa bodo navadni ljudje dobili podobno moč kot jo imajo politični odločevalci v vladi.

Na februarskem sestanku se bo 100 izbranih delegatov prelevilo v ministre, saj se bodo pred dosego odločitve soočili z istimi težavami, kot jih imajo ministri na vsakodnevni ravni.

Delegati se bodo lotili perečih tem. Kako naj država podpira in spodbudi državljane, da spremenijo svoj življenjski ritem in si izboljšajo svoje zdravje, kako državljani vidijo javno upravo ter predvsem, kako naj se ideje in kritike državljanov uporabijo pri izboljšanju javne uprave.

Vprašanja, ki se bodo odprla v februarskem sestankovanju, bodo služila kot osnova konzultacijskemu procesu v nadaljevanju.

V nadaljevanju se bodo oblikovale skupine, ki bodo predstavljale predvsem širše mnenje javnosti. Skupine se bodo, predvidoma na ulici Downing 10, sestale v marcu, kjer bo potekala debata. Zaključke te bedate bodo predstavili kabinetu v sredini marca.

Projekt bazira predvsem na nekaterih uspešno izpeljanih projektih v letu 2006, med katerimi je zelo uspešno lansiranje e-peticij na spletni strani premiera, kjer so od novembra, ko so začeli s ponujanjem e-peticije, zabeležili že 1000 peticij in več kot 150 000 podpisov.

Vir: eGov monitor

Komentar E-demokracija.si: Ko bi se v Sloveniji spomnili česa podobnega!


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt