O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Prenos sej mestnega sveta – Velika Britanija : Slovenija

Kategorija: EU, Slovenija | Datum objave: Monday, 15. 01. 2007 | Avtor:

sutton.jpgPrenosi sej občinskega zbora postajajo vse bolj popularni tudi pri nas. Koliko to stane, ali ljudi to sploh zanima in kako je mogoče to storitev nadgraditi smo povprašali Angleže in Slovence. Primerjava med okolišem Sutton v Veliki Britaniji in občino Velenje v Sloveniji je pokazala, da so razlike zelo majhne.

Maša Hočevar iz občine Velenje je pojasnila, da si na spletnih straneh občine Velenje “občani radi ogledajo predvsem on-line prenose sej, posnetki pa so bolj zanimivi za medije, ki poročajo o dogajanju na sejah.” Stroški prenosa in obdelav prenosa so fiksni, na mesec pa po besedah Hočevarjeve občina Velenje odšteje 316,73 € z DDV. Občina misli prenose nadgraditi s spletnim forumom, ki pa bo namenjen splošnemu dialogu z občani.

Iz Suttona v Veliki Britaniji se nam je oglasil Shortman Richard, ki je v imenu Colina Halla odgovarjal na naša vprašanja. “Trenutno je preko naše spletne strani omogočeno poslušanje zvočnih posnetkov,” je dejal Shortman, “posneti pa so na voljo takoj po končani seji. V zadnjih šestih tednih so naši občani 121-krat poslušali posnetek in si ga na svoj računalnik pretočili 484-krat. Prenose smo oglaševali po lokalnih časopisih, vseeno pa opažamo, da jih ljudje najdejo tudi sami.” Shortman je opozoril na enoletno preizkusno dobo projekta, ob pozitivni oceni pa naj bi ga nadgradili s še več posnetki (trenutno prenašajo le seje mestnega sveta in sveta za gradbena dovoljenja) in vklopom videoposnetkov, ki pa so po Shortmanovih besedah zelo draga naložba.

Komentar E-demokracija.si: Čeprav smo od Slovencev pogrešali odgovor o številkah prenosov in na drugi strani odgovore o konkretni ceni prenosa v Angliji, lahko na teh dveh primerih vidimo, da se tako v Sloveniji kot v Veliki Britaniji prenosov lotevajo na podoben način. V Suttonu je zanimanje očitno zelo veliko, primerjava z Velenjem pa je zaenkrat nemogoča.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt