O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Spletni posvet v občini Kamnik

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 22. 01. 2007 | Avtor:

Center za e-demokracijo je v okviru projekta “Odpiranje komunikacijskega in odločevalskega procesa s pomočjo tehnologij na primeru javnih zadev v občinah” vzpostavil aplikacijo Spletno posvetovanje občine Kamnik o zadevah javnega pomena.

Občina Kamnik bo tako prva od trojice (Kamnik, Novo mesto, Žalec), v kateri se bo projekt nadaljeval s postavitvijo orodij za komuniciranje z občani. Projekt je bil zaradi nezadostnih finančnih sredstev in pomanjkanja politične volje v mirovanju od poletja 2006, kot kaže, pa so sedaj ustvarjalci zbrali dovolj denarja za uresničevanja zastavljenega cilja.

“Iz globalnega na lokalno,” bi lahko rekli, saj so se ustvarjalci že preskusili na podobnem projektu, kjer so iskali relevantna mnenja za oblikovanje politik Evropske unije v Forumu prihodnosti, zanimivo pa bo videti odziv krajanov občine Kamnik.

Komentar E-demokracija.si: Čeprav se izvedba foruma odmika od začrtane smeri, saj je bila na začetku predvidena konzultacija o vnaprej določenem problemu v občini, bo zanimivo videti, kako se bo storitev prijela. Res je, da je zadeva še v začetkih in da podobni projekti zahtevajo veliko časa, vseeno pa lahko že tako opazimo določene napake pri izvedbi.

Forum je zaenkrat nedosegljiv s spletne strani občine Kamnik, kar predstavlja veliko napako, saj občani zanj sploh ne morejo vedeti. Vseeno je forum javno dostopen, na njem pa se trenutno še vedno izvajajo administratorska dela.

Tudi spletna stran mesta Kamnik je do določene mere nepregledna in uporabniku neprijazna, saj je na njej zelo malo interaktivnih orodij (anketa je bila zadnjič osvežena leta 2004!, na strani pa ni objavljenih novic ali sporočil, čeprav je za njih predvideno mesto), kar kaže na nerazumevanje spletnih aplikacij in lahko govori o nezahtevnem ali neobstoječem občinstvu.

Tako kot pri Forumu prihodnosti tudi tukaj ekipa E-demokracija.si izraža določen dvom v splošno uporabnost foruma s strani občanov, saj gre zaradi različne stopnje predznanja pri podobnih projektih večinoma za elitistični pristop, ki ne zadošča pogojem odprtosti in splošne dostopnosti.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt