O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Cenzura spleta v Kazakstanu in na Kitajskem

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 29. 01. 2007 | Avtor:

Prejšnji teden smo poročali o težavah blogerjev v ZDA, danes pa poročamo o težavah blogerja v Kazakstanu. Bloger, ki podpira opozicijo, je dobil pogojno kazen dveh let, ker je na blogu pisal proti predsedniku države Nursultanu Nazarbayevu. Cenzura uporabnikov spleta pa grozi tudi Kitajcem.

    Cenzura blogerja v Kazakstanu

Kazis Toguzbayev, 58-letni novinar, je na svojem blogu Kud objavil dva članka, v katerem je predsednika obtožil smrti opozicijskega politika. Altynbek Sarsenbaiuly, voditelj opozicije, je bil umorjen februarja lani. Opozicija je takrat vlado obtožila prekrivanja dokazov.

Natalia Rusakova, sodnica na sodišču v mestu Alma Ata, je prejšnji ponedeljek po izreku kazni dejala: “Toguzbayev je javno osramotil predsednika.” Tožilstvo je želelo dosti hujšo kazen, triletno delo v koloniji za kaznjence. Sodnica se je na podlagi starosti in dejstva, da Toguzbayev nima kriminalne preteklosti, odločila za milejšo kazen.

Lani so, zaradi smrti Sarsenbaiulya, zaprli 10 ljudi, med njimi so bili tudi državni varnostniki. Bloger Toguzbayev je na svojem blogu zapisal, da so za smrt zagotovo krivi zavezniki predsednika Nazarbayeva. V enem izmed člankov je zapisal, da “je morilec pravzaprav predsednik.”

Nazarbayev, ki je na oblasti že od leta 1989, je podal uradne rezultate preiskave in dejal, da je bil umor posledica osebnega spora z višjim vladnim uradnikom.

V Kazakstanu so vsi mediji pod vladno kontrolo, kritiziranje predsednika pa ni javno. Opozicija lahko svoja mnenje izraža le preko spleta ali preko manjših časopisov. Internet v Kazakstanu, državi v Aziji, ki na severu meji na Rusijo in je po površini deveta največja država na svetu, ni dobro razvit. Največ uporabnikov je pravzaprav v največjem mestu države, Almi Ati.

    Cenzura spleta na Kitajskem

Predsednik komunistične stranke Hu Jintao je v sredo za državne medije dejal, da Politbiro, 24-članska skupina v stranki, proučuje splet. Hu je obljubil, da bo očistil splet, saj se je 137 milijonov registriranih uporabnikov izkazalo za zelo revolucionarne in državi nepokorne uporabnike.

Hu v svojem govoru ni uporabil besede cenzura, je pa izrazil željo uporabnike naučiti spletne kulture.”Promovirati moramo civilizirano uporabo spleta in ga očistiti,” je dejal.

V letu 2006 je število uporabnikov spleta naraslo za 26 milijonov in tako sedaj predstavlja 10,5 % celotnega prebivalstva na Kitajskem.Čeprav je nadzor države velik, alternativne novice vseeno najdejo pot preko spletnih forumov in blogov.

Vir:Reuters in Reuters

Komentar E-demokracija.si: Cenzura v državi, kjer niti glavni mediji v državi nimajo proste besede, ni veliko presenečenje. Dogodek cenzure blogerja kaže predvsem na to, da je danes blog postal glavno “orožje” manjšin, kjer lahko izražajo svoja mnenja. Obljubljena cenzura na Kitajskem ni nekaj novega. Civiliziranega komuniciranja na spletu se ne bi branila nobena država, vseeno pa je cenzura mnenja in pisanja nesprejemljiva.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt