O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Prenosi sej pri nas in po svetu

Kategorija: Amerika, EU, Ostali svet, Slovenija | Datum objave: Monday, 5. 02. 2007 | Avtor:

Neposreden vpogled v odločevalske procese je vse bolj prisoten v globalni in lokalni politični sferi. Prenosi sej, zasedanj in zborov postajajo zanimivi za volilno maso, vseeno pa tudi tukaj ne gre brez zapletov.

V Sloveniji so na področju občin Koper, Piran ter Izola nedavno ukinili prenose sej, ki so si jih občani lahko ogledali preko lokalne televizije TV Sponka. Župani so bili namreč mnenja, da prenosi sej škodujejo odločevalskemu procesu. “Če ukinemo prenose, bo manj cirkusa na občinskem svetu, saj se je v preteklosti velikokrat pokazalo, da svetniki izrabljajo prenose za lastno promocijo,” je povedal župan Izole, Tomislav Klokočovnik. “V Kopru ne bomo več financirali prenosov sej občinskega sveta, saj jih lahko spremljajo kateri koli drugi mediji,” je enak razlog za ukinitev prenosov kot župan Pirana, Tomaž Gantar navedel tudi župan Kopra, Boris Popovič.

Na Hrvaškem pa so vzpostavili prenos sej sabora preko spleta. Tiskovna predstavnica sabora, Ružica Šimunovič, je pojasnila, da bo oddajanje v začetku preizkusno in izrazila pričakovanje, da bodo urejene vse tehnične podrobnosti za kakovosten dostop čim večjega števila uporabnikov interneta v naslednjih treh tednih, še v času prve letošnje saborske seje. Napovedala je, da bo čez nekaj mesecev pripravljen tudi arhiv vseh posnetkov, ki bodo dostopni vsem, ki jih to zanima.

V Združenih državah Amerike pa je prenašanje sej pripeljajo do spora med republikanci in demokrati v zvezni državi Virginia. Manjšinska stranka demokratov se je namreč odločila prenašati seje in zborovanja ter posnetke objavljali na spletnem mestu YouTube. Republikanci so protestirali, češ da so posnetki namenjeni njihovi demonizaciji. “Snemanje je namenjeno norčevanju iz republikancev,” je izjavil Shaun Kenney, vodja odnosov za stike z javnosti pri republikanski stranki. Po njegovem mnenju kamere v dvoranah dušijo debato in odločevalski proces. “Eno je beleženje glasov, drugo pa je snemanje delegatov in izsiljevanje s posnetki,” je dejal Kenney. Kenney za primer izpostavlja posnetek “Jeff Frederick, hard at work”.

Demokrati se zagovarjajo s transparentnostjo politike. “S prenosi odpiramo vrata parlamenta,” je pojasnil predstavnik demokratov, Mark Bergman. Za snemanje so se demokrati odločili zaradi dejanj republikancev, ki so z glasovanji ob nemogočih urah zavračli pobude demokratske stranke. “Glasovanja so bila pozno ponoči ali zgodaj zjutraj, ko v parlamentu ni bilo nikogar, ki bi lahko glasovanje posnel in ga potrdil,” je pojasnil Bergman. Vse posnetek najdete na YouTube kanalu Virginia Democrats, demokrati pa o dogajanju pišejo tudi svoj blog, Assembly Access.

Vir: ABC News, Dnevnik, STA

Komentar E-demokracija.si: Prenosi sej bi morali biti vsepovsod javno dostopni, saj se tam odloča o vprašanjih, ki zadevajo vse ljudi. Pomembno je, da volivci ob določenih vprašanjih vidijo, kako njihov izbrani predstavnik ali predstavnica deluje.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt