O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Volilne e-kartice v Estoniji

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 5. 02. 2007 | Avtor:

Obveščanje o času in kraju volitev predstavlja zamudno in papirnato zelo zahtevno delo. V Estoniji so se temu odločili narediti konec. Od januarja so imeli državljani Estonije možnost naročiti e-volilno kartico, s katero bodo obveščeni o volitvah ter imeli možnost elektronsko glasovati.

Ministrstvo za notranje zadeve in Center za infomatiko sta v Estoniji izdala elektronske volilne kartice. Vpeljava kartice je zbudila veliko zanimanja med ljudmi. Kartico je bilo do konca januarja možno naročiti na državljanskem portalu. Že prvi teden je bilo naročenih 3600 e-kartic.

E-kartico bodo državljani lahko uporabili na marčevskih parlamentarnih volitvah. Največja sprememba za imetnike kartice bo ta, da ti ne bodo dobili več obvestil o kraju in času volitev po navadni pošti. S tem bo največ dobrega narejeno predvsem za okolje, saj se bo zmanjšala poraba papirja.

Pogoj za pridobitev kartice je registriran poštni naslov. Že v prvem tednu se je zato povečalo število registriranih poštnih naslovov.

Čeprav bo e-kartica služila za obveščanje o kraju in času volitev, pa imetniki kartice ne bodo primorani k elektronskemu glasovanju, kartica jim bo to, ob želji glasovati elektronsko, le omogočila.

Vir: IDABC

Komentar E-demokracija.si: Ker se v javnosti pojavlja veliko kritik na račun e-volitev in ker tehnologija še vedno ni dovolj varna, je vpeljava e-volitev rizična. Naše mnenje je, da je potrebno delovati postopoma, zato pozdravljamo akcijo estonske vlade. Kaj podobnega bi koristilo papirni industriji po vsem svetu.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt