O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Davčna uprava Slovenije je dobila lepo Vido

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 12. 02. 2007 | Avtor:

Davčna uprava republike Slovenije je svoji spletni strani dodala spletno pomočnico, ki so jo uporabniki v anketi poimenovali Vida, njen namen pa je pomoč davčnim zavezancem.

Pri izpolnjevanju davčne napovedi oziroma vprašanjih, povezanih z davki, se bodo lahko tako uporabniki obrnili na Vido, program, ki jim bo skušal po svojih najboljših močeh pomagati z rešitvami zagat. Vsa postavljena vprašanja se zapisujejo v bazo podatkov, ki jo potem uslužbenci davčne uprave analizirajo in predlagajo izboljšave.

V svoji predstavitvi predstavniki DURS poudarjajo, da je Vidin osnovni namen pomoč uporabnikom z izpolnjevanjem dohodninske napovedi, zato je tudi njen besedni zaklad največji na tem področju. Tako bo Vida delovala do 31.4.2007, ko bomo morali davčni zavezanci oddati dohodninske napovedi, v tem času pa bo mogoče najti na glavnem portalu DURS kot tudi na portalu eDavki.

DURS pa je pred kratkim za svoj informacijski sistem prejel negativno mnenje s strani Računskega sodišča. Informacijski sistem Durs po oceni računskega sodišča ne deluje v skladu s predpisi, saj ne zagotavlja knjigovodskih evidenc o davkih, kot jih predpisuje zakon o davčni službi. Poleg tega ne omogoča pravilnega obračuna dohodnin in nima vzpostavljenega nadzora, ki bi pomote odkril ter zagotovil njihovo odpravo. Revizorji tudi ugotavljajo, da davčna uprava nima centralne knjigovodske evidence, večino operativnih nalog, povezanih z obračunom dohodnin in davkov pravnih oseb, ki jih izvaja zunanji izvajalec ljubljansko podjetje RRC Računalniške storitve, pa Durs slabo nadzoruje.

Računsko sodišče na pomanjkljivosti sistema opozarja že deset let. Aprila 2003 je v revizijskem poročilu o poslovanju Dursa v letu 2001 in smotrnosti poslovanja v obdobju 1999-2001 zapisalo, da so podatki v davčnem knjigovodstvu pomanjkljivi in zastareli ter da se nekatere davčne evidence ne ujemajo. Oktobra 2003 pa je zaradi nezadovoljivih popravljalnih ukrepov takratno Ropovo vlado celo pozvalo, naj razreši takratnega direktorja Dursa Stojana Grilja. Ta je odstopil sredi leta 2004, njegova naslednica Zvezdana Geržina pa v poldrugem letu vodenja davčne uprave ni glede prenove informacijskega sistema Dursa izvedla nobenih konkretnih ukrepov.

Vir: eDavki, DURS, Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt