O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Več skrbi za varne e-volitve

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 12. 02. 2007 | Avtor:

Ameriški predsednik George Bush namerava v proračunu za leto 2008 nameniti 65,5 milijard dolarjev za informacijsko tehnologijo. Povečati namerava kibernetsko varnost in število e-vladnih storitev. Politiki pa želijo spremembo zakona o e-volitvah še pred predsedniškimi volitvami leta 2008. Spremembe želijo tudi na najbolj škandaloznem volilnem področju, Floridi.

    Predsednik za varnost informacijske tehnologije

Karen Evans, administratorka za e-vlado in informacijsko tehnologijo v Beli hiši, je dejala, da letos nameravajo delati na varnosti informacijske tehnologije, kajti raziskave iz leta 2006 kažejo na veliko pomanjkljivosti. Vendar pa nameravajo letos uporabiti tehnologije in sredstva, ki jih že imajo na razpolago.

“Izkazalo se je, da so načrti, ki smo jih imeli glede kibernetske varnosti ne delujejo. Pomembno je, da nam državljani ZDA zaupajo, da bodo zaščitili svoje osebne podatke”. je dejala Evansova.

    Za spremembo volilnega zakona

Demokrati v Kongresu so pripravili predlog spremembe zakonodaje, ki bi za vsako glasovanje elektronskih volilnih aparatov zahtevala obvezno papirnato sled. Spremembo zakonodaje želijo doseči še pred predsedniškimi volitvami leta 2008.

Senatorka Dianne Feinstein iz Kalifornije namerava predlog zakona preložiti naslednji teden. “Mislim, da si ne moremo privoščiti čakanja. Nujno potrebujemo papirnato sled, ki bi sledila vsakemu glasovanju,” meni Feinsteinova.

Glede na podatke skupine Preverjeno glasovanje, ima 27 držav v zakonu o volitvah že vključen dodatek o papirnati sledi glasovanja. Vendar pa v vseh državah zakon ni dosledno izpeljan.

Zakon vključuje tudi načine, na katere bi naredili volilne aparate varnejše pred vdori in virusi. Prepovedali bi brezžično tehnologijo v volilnih aparatih, prav tako pa tudi vključevanje volilnih aparatov v javna omrežja.

    Spremembe tudi na Floridi

Na Floridi je guverner Charlie Crist za naslednji proračun predlagal sistem za vzpostavitev papirnate sledi vsem volilnih aparatom na Floridi, ki bi stal 32,5 milijonov dolarjev. Sredstva bi namenili za zamenjavo sedanjih aparatov na dotik z optičnimi čitalci. Dodali bi tudi naprave, ki bi kreirale papirnato potrdilo o oddanem glasu. Pobuda bi pokrila vse stroške, saj guverner ne želi predložiti bremena zamenjave na pleča davkoplačevalcev Floride. Christ je še dodal, da želi povečati zaupanje volilcev v volilni postopek”.

Vir: Infoworld.com , News.com, Govtech.com


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt