O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Še večja cenzura spleta v Belorusiji

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 19. 02. 2007 | Avtor:

Oblasti v Belorusiji so poostrile nadzor nad uporabniki spleta. Lastniki kiberkavarn bodo sedaj morali delati zapiske o spletnih straneh, ki jih stranke obiskujejo ter o tem poročati varnostni službi.

Vladni predstavniki so dejali, da so poostreni ukrepi nujni zaradi zlorab in spletnega kriminala. Kritiki pa mislijo drugače. Poostritev in nadzor bo še nadaljnjo omejil svobodo govora.

Nov vladni zakon veli, da bodo kiberkavarne in računalniški klubi morali zapreti dostop do spletnih iger in spletnih strani, kjer bo vsebina pornografske ali nasilne narave.

Prav tako bodo uporabniki spleta dodatno omejeni pri izražanju političnih mnenj. Kritiziranje predsednika države Alexandra Lukashenka je kriminalno dejanje, sankcije pa hude.

Uporaba spleta pa je bila v Belorusiji, bivši Sovjetski republiki, že pred novimi ukrepi zelo omejena. Vsak, ki je želel uporabiti storitve v kiberkavarni je moral nujno predložiti osebno izkaznico. Prav tako je tudi z dostopom do spleta, saj je edino podjetje, ki v Belorusiji omogoča dostop do spleta, pod državnim nadzorom.

Vir: Times Online


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt