O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Združeni narodi za razvoj IKT-ja v državah v razvoju

Kategorija: Amerika, Azija, EU, Ostali svet | Datum objave: Monday, 5. 03. 2007 | Avtor:

zn.pngV Kaliforniji so se prejšnji teden na srečanju, ki so ga organizirali Združeni narodi, srečali uradniki Združenih narodov, inovatorji, strokovnjaki in voditelji največjih tehnoloških družb, kjer so debatirali o spletnih storitvah.

Zmanjšanje stroškov dostopa do spleta bi pomenilo revolucijo, tako kot se je dogodilo z zmanjšanjem cen mobilne telefonije, so dejali udeleženci razprave.

Svetovno zavezništvo za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo in razvoj je vodilo razpravo, v kateri so želeli dognati, kako lahko Združeni narodi in poslovni svet prineseta dobrobiti informacijsko-komunikacijske družbe v države v razvoju.

“Svetovno zavezništvo za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo je bilo oblikovano lansko leto. Cilj zavezništva je promocija uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije v boju proti nepismenosti in bolezni, zaščiti okolja in povečavi moči žensk in deklet,” je zavezništvo opisal Ban Ki-mon, generalni sekretar Združenih narodov.

“Informacijska tehnologija je ključna pri vpeljevanju razvoja in miru,” je udeležencem razprave dejal Ban Ki-moon. “Digitalni razkorak dajmo prenesti v digitalno priložnost,” je še dodal Ki-moom.

Po podatkih Mednarodne telekomunikacijske unije se je v Afriki leta 2004 število uporabnikov mobilne tehnologije naraslo za 15 milijonov uporabnikov, in se od leta 1999 dvakratno podvojilo.

Craig Barrett, predsednik podjetja Intel je izjavil, da poceniti računalnike in dostop do spleta le ni tako enostavno. “Proizvodnja računalnikov nizkih cenovnih stroškov in poceni dostopa do spleta je kompleksna ideja, ki ima verižne posledice. Tehnološke inovacije so le en del tega,” je dejal Barrett. Ostali dejavniki, ki bi omogočili cenejše računalnike in cenejši dostop do spleta so še povezave do mednarodnega spleta, povezave znotraj države in ponudniki spleta ter količina podatkov v jeziku neke države. “Povečanje dostopa do spleta bo ključen dejavnik pri povečevanje ekonomske moči držav v razvoju. Čas je, da se osredotočimo na dejanja. Naše osredotočenje na dejanja lahko poveča kakost življenja ljudem v vsakodnevniku,” je še dejal Barrett.

Teme, o katerih so se vodilni tehnologi, ki močno vplivajo na razvitost spleta po svetu, na srečanju še pogovarjali, so bili še prenos širokopasovnega dostopa so spleta v Afriko, oblikovanje kiberkavarn in prenos kapitala v razvoj.

Vir: eGov Monitor

Komentar E-demokracija.si: Svetovno zavezništvo za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo in razvoj namerava taka in podobna srečanja še prirejati. Zanimivo bo videti, če se bodo Združeni narodi tudi aktivno vključili v zmanjševanje digitalnega razkoraka v državah v razvoju ter s kakšnimi sredstvi.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt