O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Češka postavlja mrežo e-točk za dostop do vladnih storitev

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 19. 03. 2007 | Avtor:

317828-ivan-langer-ministr-vnitra.jpgČeški minister za notranje zadeve, Ivan Langer, je oznanil postavitev t.i. Českih točk po vsej državi, kjer bodo imeli državljani prost dostop do različnih vladnih storitev.

Točke, ki jih bodo postavili predvsem v poštne urade, v občinske stavbe in registracijske urade, bodo državljanom omogočile dostop do različnih vladnih dokumentov. Ti dokumenti bodo dokumenti iz zemljiškega urada, podatki iz kriminalnih registrov ter dokumenti iz urada za trgovino in manjša podjetja, ki bo dostopen od prvega dne naslednjega leta. Dokumenti iz ostalih večjih registorv bodo dostopni postopoma. Kasneje nameravajo v bazo dostopnih dokumentov še različne obrazce, kot so gradbena dovoljenja, vozniška dovoljenja in celo osebne izkaznice.

Pilotni projekt bodo lansirali s prvim aprilom letos, ko bodo odprli 35 Čeških točk. Do konca leta nameravajo število točk povečati kar na 300. Pričakujejo, da bodo skupno postavili 1400 točk po vsej Češki. Češke točke namerava v svojih uradih postaviti tudi Češka pošta, kar bo k skupnemu številu vseh točk prineslo še dodatnih 1200.

Dolgoročni načrt češke vlade je vsem državljanom omogočiti elektronski dostop do dokumentov preko spleta. Z e-podpisom bodo lahko češki državljani dostopali do dokumentov ter jih naložili na svoj računalnik ter pregledovali različne dokumente v procesu oblikovanja in sprejemanja odločitev.

Trenutno se ukvarjajo s spreminjamjem zakona, ki bo elektronskim dokumentom dal enako težo kot jo imajo navadni kosi papirja.

Vir: IDABC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt