O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Spletna cenzura se širi po svetu

Kategorija: Amerika, Azija, EU, Ostali svet | Datum objave: Monday, 19. 03. 2007 | Avtor:

untitled-1.pngSpletno cenzuro trenutno izvaja približno 24 svetovnih držav, blokirana pa je cela paleta spletnih storitev in vsebin, je ugotovila mednarodna raziskovalna skupina.

Prejšni teden se je cenzure spletnih vsebin lotila Turčija in zaprla (ter dva dni kasneje ponovno odprla) dostop do spletnega mesta Youtube, mednarodna raziskovalna skupina OpenNet Initiative, v katerem sodelujejo akademiki iz Harvarda, Oxforda, Toronta in Cambridga pa je ugotovila, da je spletna cenzura vse bolj prisotna in da si države med seboj pomagajo. Glavna učiteljica cenzuriranja je seveda Kitajska.

Ronald Deibert, profesor politologije na univerzi v Torontu, je pojasnil, da je deset držav, med katere sodijo Kitajska, Iran, Savdska Arabija, Burma, Pakistan ter Uzbekistan, v svojih cenzorskih posegih zelo grobih in uporabnikom prepovedujejo celo vrsto spletnih vsebin (Kitajska popolnoma blokira Wikipedio, Pakistan pa iskalnik Google). “Ostale države se učijo in od Kitajske ter Pakistana pobirajo najboljše oziroma najslabše,” je pojasnil Deibert.

Vir: Financial Times


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt