O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Na Finskem nekoč virtualno volilno okrožje?

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 26. 03. 2007 | Avtor:

mikamannermaa.jpgNa Finskem so izvolili nov parlament, sedaj pa razpravljajo o vpeljavi novega načina volitev. E-volitve nameravajo vpeljati leta 2008, najprej na lokalno raven in preko elektronskih avtomatov, kasneje pa še preko spleta.

Dr. Mika Mannermaa, raziskovalec in futurist je dejal, da bi lahko spletne volitve na Finskem vpeljali v desetih letih, do leta 2017, ko bo Finska praznovala 100-letnico svojega obstoja. Procesi proti e-volitvam so se po njegovem mnenju po nepotrebnem ustavili, saj bi z e-volitvami povečali participacijo na volitvah in omogočili participacijo izseljenim Fincem po vsem svetu.

Mannermaa je dejal : “Demokracija in civilna družba se lahko oblikujeta tudi s sodelovanjem državljanov, preko državljanskih iniciativ, virtuanih referendumov, glasovanjem in sodelovanjem tudi med štiriletnimi parlamentarnimi volitvami.”

Mannermaa je šel še dlje, saj je predlagal, da se ustanovi virtualno državno volilno okrožje. Virtualno okrožje ne bi bilo omejeno na geografske delitve, ampak bi pokrivalo celotno državo. Virtualno volilno okrožje bi imelo sedeže tudi v “pravem” parlamentu, saj bi imeli zmagovalci virtualnega okrožja na voljo 20 sedežev, ostalih 180 pa bi izvolili na podlagi geografije.

Ti predlogi so del poročila “Demokracija v prihodnosti”, ki je bilo delno tudi delo parlamentarne komisije za prihodnost znotraj finskega parlamenta.

Vendar pa Mannermaa ne zagovarja ukinitev predstavniške demokracije:”Spremenil se bo predvsem način participiranja ljudi. Starejši bodo tako,kot do sedaj, svoja mišljenja in želje izražali na volitvah v parlament, mlajše generacije bodo pa sodelovale pri oblikovanju različnih programov, zakonov in to predvsem preko spleta.”.

Mannermaa svari, da bi lahko prišlo do situacije, ko mlajša generacija ne bo več priznavala moči izvoljenim predstavnikom v parlamentu.

Vir: Helsingin Sanomat


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt