O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Angleškim poslancem denarni dodatek za informacijsko bogatejše spletne strani

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 2. 04. 2007 | Avtor:

straw.jpgParlamentarci so izglasovali zakon, po katerem bodo člani parlamenta letno dobili 10 000 funtov za spletno informiranje splošne javnosti o svojem delu.

Čeprav ni strogo določeno za kaj naj bi ta denar uporabili, je strogo prepovedana strankarska politična propaganda, zato bodo morali nekateri izmed poslancev postaviti ločene spletne strani od svojih osebnih, ki vsebujejo predvsem strankarsko politično propagando.

Jack Straw, eden izmed promotorjev zakona je dejal: “Namen tega zakona je povečati znanje in zavedanje javnosti o delu, ki ga opravljamo v parlamentu. Za zdravje naše demokracije je nujno, da javnost ve več o tem, kaj mi počnemo”.

Nekateri izmed poslancev dvomijo v pozitivnost tega zakona in trdijo, da bodo na spletnih straneh poslanci objavljali predvsem pozitivne strani svojih dejavnosti in z njimi le promovirali sebe za naslednje volitve.

Omenjeni denar lahko porabijo za različne spletne storitve. Na spletne strani lahko vključijo obvestila za volilce, izjave za javnost, peticije, kontaktne podatke in še mnogo več. Na vsako stran morajo nujno vključiti obvestilo, da so ta obvestila financirali volilci sami, torej gredo sredstva iz davkoplačevalskega denarja.

Omenjenga denarja ne smejo porabiti za zbiranje sredstev, volilno kampanjo, poslovne aktivnosti, nagovarjanje ljudi za priključitev v politične stranke itd.

Mejo 10 000 funtov je postavila posebna komisija, potem ko so poslanci izrazili željo po več denarja, s katerim bi o delu v parlamentu izobrazili in informirali širšo javnost.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt