O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nove obtožbe zaradi pisanja na forumih in blogih

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 2. 04. 2007 | Avtor:

29_march_2006_globe.jpgTežave s spletno komunikacijo imajo tudi slovenski blogerji in sodelujoči v spletnih forumih. Opozarjamo na dva aktualna primera, ki imata skupni imenovalec – neznanje uporabe spletnih tehnologij.

    Meta Malus in Anej Sam

Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča je včeraj sedla ena najbolj znanih slovenskih astrologinj Marija Meta Malus. V zasebni tožbi ji tožilec Anej Sam, publicist, očita kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, ki naj bi ga obtoženka storila z zapisom na spletnem forumu časnika Večer. Pred dobrimi petimi leti se je namreč na njem vnela burna razprava o pasjem zavetišču Milene Močivnik, kjer je zaradi različnih pogledov na to problematiko padlo tudi nekaj ostrih besed.

Oseba, ki se je na forumu predstavila z imenom Meta Malus, pa je 31. januarja 2002 zapisala: “Hvala bogu, da bomo končno postavili na ogled javnosti odnose in dokazali, da je Anej Sam blodež, ki v svoji bolni domišljiji skuša pritegniti pozornost slovenske javnosti.” Aneja Sama je to tako zmotilo, da je od Malusove zahteval javno opravičilo, ker pa astrologinja svojo krivdo zanika, se je odločil za tožbo.

Meta Malus je v svojem zagovoru povedala, da ni nikoli deskala po spletnih straneh, pooblaščenec zasebnega tožilca Matej Sršen iz odvetniške družbe Čeferin pa je sodnemu senatu predlagal, naj pri lastniku spletne domene, kjer je bil objavljen sporni zapis, opravi poizvedbe, ki bodo razjasnile, s katerega oziroma čigavega računalnika je bila izjava poslana na omenjeni forum.

Sršen je senatu poleg tega tudi predlagal, naj preuči sodbo višjega sodišča v zvezi z Romanom Turnškom, ki ga je zaradi sodelovanja v isti spletni debati spoznalo za odškodninsko odgovornega.

    Drugi dom in sporni komentarji

Na blogu Drugi Dom je avtor Jure Mesarič objavil prispevek o trgovinski verigi Lidl in razmerah, ki naj bi vladale v njen. Razvila se je bogata razprava, saj je prispevek dobil več kot 200 komentarjev, nato pa je Mesarič prejel elektronsko sporočilo, v katerem ga Gorazd Bedenčič obvešča, da naj takoj umakne komentarje, za katere se zdi, da jih je napisal on, čeprav sam trdi, da on ni avtor. Jure se je dan po prejemu pisma odločil, da uredniško poseže v komentarje in tako ugodi ukazu Gorazda Bedenčiča.

Ob tem dogodku se zopet pojavljajo vprašanja preverljivosti identitete posameznika na spletu, odgovornosti nosilcev vsebin ter neizobraženosti ustvarjalcev spletnih vsebin.

Vir: Dnevnik, Drugi Dom


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt