O portalu    Avtorji    Kontakt


 

MySpace pripravlja informativno e-glasovanje

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 9. 04. 2007 | Avtor:

myspace.gifDružba MySpace, kjer ‘živi’ največja spletna soseska na svetu, je razglasila, da bo prvega in drugega januarja 2008 na svojih spletnih straneh gostila virtualno glasovanje na preliminarnih volitvah. Glasovi ne bodo imeli nobene teže, pokazali pa bodo dejanske možnosti kandidatov na volitvah.

S projektom nameravajo predvsem mlade vzpodbuditi v glasovanje tudi v resničnem življenju. Glasovi seveda ne bodo imeli nobene teže, kandidati bodo pa lahko z rezultati dobili občutek, kakšne možnosti imajo na dejanskih volitvah, ki bodo kasneje tistega leta.

Glasovanje bo potekalo dva dni v januarju 2008, malo pred preliminarnimi volitvami v Iowi in New Hampshiru. Glasovanje bodo omogočili obiskovalcem spletne soseske, ki so stari 18 ali več in prihajajo iz Združenih držav. Glasovali bodo lahko za kandidate iz svojih zveznih držav in sicer s posebnim volilnim in registracijskim orodjem.

Na podlagi statističnih podatkov internetne statistične družbe ComScore Media Metrics, je od 65 milijonov Američanov, ki mesečno obiskujejo MySpace, kar 85 % starih 18 let ali več.

Družba Nielsen/NetRatings je objavila poročilo, v katerem so objavili, da so člani MySpace soseske, ki so stari 18 let ali več, trikrat bolj zainteresirani za kontaktiranje uradnika ali političnega kandidata, 42% bolj zainteresirani za ogled videa na spletu, kjer je tema politika, 35% bolj zainteresirani v iskanje informacij o politiki in politični kampanji na spletu in 44% bolj zainteresirani v poslušanje audio posnetkov o politiki, kot ostali obiskovalci spleta.

“V Iowi in New Hampshiru bodo izbirali kandidate, na naši spletni strani pa bomo dobili prvi vpogled v to, kakšno podporo bodo imeli kandidati”, je dejal Tom Anderson, predsednik MySpace-a.

Vir: Politics Online

Komentar E-demokracija.si: Avtor članka ni povedal s kakšnimi orodji nameravajo e-volitve izpeljati. Prav tako niso sporočili nobenih preventivnih ukrepov v primeru goljufije. Tudi rezultati ne bodo pomenili veliko, saj bodo glasovali le tisti Američani in Američanke, ki so člani skupnosti MySpace. Torej lahko rečemo, da bodo rezultati povedali naslednje: zmagovalci e-volitev bodo lahko računali na podporo tistih, ki so aktivni v spletni skupnosti MySpace.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt