O portalu    Avtorji    Kontakt


 

V Veliki Britaniji lansirali spletno stran za otroke za učenje o vladi in njenih nalogah

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 9. 04. 2007 | Avtor:

kids.jpgV Veliki Britaniji so lansirali interaktivno spletno stran, ki je namenjena otrokom, njihovim staršem in učiteljem, nudi pa pomoč pri učenju o vladi in javnih storitvah. DirectgovKids je namenjena otrokom starim med petim in enajstim letom. Z pomočjo te spletne strani nameravajo pomagati pri oblikovanju primarne politične socializacije, ki je izredno pomembna za politično udejstvovanje človeka.

Spletno stran je postavilo ministrstvo za šolstvo, predstavlja pa pripomoček pri predmetu državljanska vzgoja, in sicer na prvi in drugi stopnji, ki jo obiskujejo vsi učenci v vseh šolah. Spletna stran je torej edini pripomoček, ki je brezplačen in dostopen vsem šolam.

Spletno stran lahko torej otroci uporabljajo v šoli pri pouku, lahko pa do nje dostopajo tudi doma. Del spletne strani je namenjen staršem, ki se lahko o spletni strani poučijo in se z otrokom/otroci skupaj učijo.

Ministrica za družino in socialne zadeve Beverley Hughes je na otvoritvi spletne strani dejala: “DirectgovKids ni le čudovito orodje za učenje, spletna stran je tudi izredno zabavna. Tokrat so otroci prvič nagovorjeni s strani vlade in sicer preko spletne strani.”

“Mladi državljani bodo lahko spoznali svet okoli sebe in se naučili kako vlada oblikuje njihov vsakdan. Prav tako bo stran dala otrokom možnost izražanja svojim mnenj, s katerimi bodo sooblikovali svojo prihodnost,” je še dodala Hughesova.

    Kratka analiza spletne strani

Prva spletna stran ponuja dostop do štirih različnih področij in sicer del za starše, učitelje, otroke in spletnega prostora, ki omogoča prilagajanje strani osebnim preferencam: audio preference, velikost in barva teksta, dostop do html verzije strani za učitelje in starše itd.

Vsak izmed delov vsebuje pomočnika – psa. Vsi teksti so tudi govorjeni. V delu za otroke je predstavljeno mesto in nekaj glavnih poslopij v vsakem mestu: gasilska postaja, mestna hiša, šola, policijska postaja, galerija, nakupovalni center, športni stadion in kiberkavarna. Vsako izmed poslopij je dobro opisano, predstavljeno v filmu in s slikami.

Na kratko naj predstavimo le mestno hišo, kjer županja namišljenega mesta razloži delo vlade in delo občinskih svetov. Razlaga je enostavna in s tem primerna otrokom, ki dobijo splošen pregled nad političnim življenjem v njihovem okolju.

Oblikovno je spletna stran zelo pregledna in enostavno tehnično zasnovana. Barve so žive, animacije pa prisrčne.

Kaj takega nujno potrebujemo v Sloveniji! Kakšno je nepoznavanje političnega vpliva na vsakdanje življenje ljudi smo že omenjali, osnovno poznavanje politike pa predstavlja zelo pomembno funkcijo pri kakovostnejšemu vsakodnevnemu življenju odraslega človeka.

Vir: IDABC in DirectgovKids


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt