O portalu    Avtorji    Kontakt


 

V ZDA vedno več dohodnine oddane preko spleta, v Nepalu pa načrtujejo uvajanje e-uprave

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 16. 04. 2007 | Avtor:

globe.pngTokrat smo za vas v enem članku zbrali nekaj novic. Američani so navdušeni nad oddajanjem dohodninske napovedi prek spleta, v Nepalu nameravajo uvesti e-upravo in v zvezni državi Washington so v parlamentu sprejeli zakon o registraciji pred volitvami preko spleta.

    V Združenih državah oddajanje dohodnine preko spleta raste iz leta v leto

V Združenih državah so pred oddajo dohodninske napovedi, rok letos je 17. april, izvedli raziskavo kako nameravajo oddati dohodninsko napoved. Večina vprašanih je dejala, da preko spleta, saj je oddaja preko spleta dosti enostavnejša.

54 odstotkov vprašanih je dejalo, da oddajajo dohodninsko napoved preo spleta, čeprav predstavlja varnostno vprašanje. Nekateri vseeno ne zaupajo spletu, saj se bojijo, da bi njihovi podatki prišli v neprave roke.

Število dohodninskih napovedi oddanih preko spleta vsako leto raste. V prvem tednu aprila leta 2001 je dohodninsko napoved oddalo 45 % vseh dohodninskih upravičencev. V prvem tednu aprila letos, pa se številka giblje okoli 70 %.

    Volilni upravičenci v zvezni državi Washington se bodo kmalu lahko pred volitvami registrirali preko spleta

Sam Reed, predstavnik iz zvezne vlade, je predlagal spremembo zakona, ki bi omogočil registriranje volilcev pred volitvami. Tako v Senatu kot v Kongresu so zakon potrdili, zakon pa je sedaj prešel v podpis h guvernerju.

“Sprememba zakona je velik mejnik za Washington,” je delaj Reed,” lahko se veselimo še drugih velikih premikov v prihodnosti.”

“Elektronska volilna registracija je varna, saj se lahko ekettronsko registrirajo le imetniki vozniškega dovoljenja ali osebne izkaznice, ti pa so že imeli stik z uradno osebo,” je varnostno vprašanje ‘strokovno’ razložil Reed.

    V Nepalu načrtujejo uvajanje e-uprave

Lokalni mediji v Nepalu so poročali, da bo vlada kmalu predstavila petletni načrt uvajanja e-uprave v državi. Načrt so pripravili v sodelovanju z korejsko IT agencijo, izpeljati pa ga nameravajo v letih med 2007 in 2011.

Načrt nameravajo izvesti v štirih stopnjah, vključuje pa 33 različnih projektov. Z načrtom nameravajo izboljšati transparentnost birokracije, povečati učinkovitost javnih uslužbencev in povečati povezanost med vlado, ljudmi in različnimi državnimi organi.

Da bi projekt uspel, so v Nepal že novembra lani prispeli strokovnjaki iz Azijske Banke, ki situacijo nadzorujejo, sodelovali pa bodo tudi pri izpeljavi načrta.

Vir: Yahoo News, Govtech.net in People’s Daily Online.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt