O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Programerje pozvali k testiranju filipinskega sistema za e-volitve

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 23. 04. 2007 | Avtor:

glag.gifFilipinske oblasti bodo pozvale lokalne in tuje programerje naj poizkusijo vdreti in uničiti spletno baziran volilni sistem, katerega bo začela državna volilna komisija pilotno testirati 10. julija.

Spletni volilni sistem je programirala španska firma Scytl Consortium, sistem pa je vreden 452 000 ameriških dolarjev. Sistem bodo testirali med 10. in 30.julijem. Glasovalo bo lahko 26 853 Filipincev, ki pa prebivajo v Singapurju.

Rezultati, ki jih bodo dobili preko spletnega vprašalnika ne bodo obvezujoči, kar pomeni, da ne bodo veljali v uradnih volitvah.

Florentino Tuason Jr., komisar volilne komisije je dejal, da so že prosili Mednarodno fundacijo za volilne sisteme (IFES) naj pozove profesionalne programerje naj skušajo vdreti v volilni sistem in s tem testirajo varnostni element sistema.

“Ko je španska družba Scytl predstavila volilni sistem so bili vsi navdušeni nad varnostjo. Oblikovan je glede na mednarodni patent. Za varnega so ga označili tudi Švicarji,” je dejal Tuason.

Računalniške volilne sisteme družbe Scytl uporabljajo tudi v nekaterih drugih državah, kot so Združene države Amerike, Švice in Belgije.

Filipinska volilna komisija je spletni volilni sistem nameravala implementirati že prej, vendar pa je implementaciji nasprotoval senator Richard Gordon, ki sistema ni želel preizkusiti na državni ravni, ampak le v nekaterih državnih provincah. Ker bi za prilagoditev sistema na provinčne volitve potrebovali več časa, kot ga je bilo na razpolago, se je senator Gordon umaknil.

Vir: AHN


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt