O portalu    Avtorji    Kontakt


 

EU poziva k javnemu posvetovanju o dostopu javnosti do dokumentov institucij EU

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 30. 04. 2007 | Avtor:

untitle1d-1.jpgEvropska komisija je 18.4. sprejela zeleno knjigo, s katero začenja široko javno posvetovanje o vsebini uredbe, ki bi urejala dostop javnosti do dokumentov Evropskega parlamenta, Sveta EU in Evropske komisije. Posvetovanje bo potekalo do 15. julija 2007.

Leta 2001 sta Evropski parlament in Svet Evropskih skupnostih sprejela uredbo o dostopu javnosti do dokumentov Evropskega parlamenta, Sveta in Komisije. Zelena knjiga, ki so jo sprejeli letos aprila je nadaljnji korak k večji odprtosti, ki jo je Komisija novembra 2005 začela s pobudo za preglednost v Evropi. S posvetovanjem, h kateremu ste vabljeni tudi vsi vi, pa nameravjao sprejeti spremembe k uredbi iz leta 2001, ki bi zagotavljala še večjo transparentnost do dokumentov evropskih institucij.

Margot Wallström, podpredsednica Komisije, pristojna za institucionalne odnose in komunikacijsko strategijo, je o tej odločitvi povedala: “Zavezani smo k visokim standardom transparentnosti pri postopku odločanja EU. Dostop do dokumentov je pomembna pravica državljanov. V okviru tega posvetovanja začenjamo razpravo o tem, kako bi to pravico najbolje uresničevali.“

V zeleni knjigi Komisija navaja veljavna pravila o javnem dostopu dokumentov in predstavlja nekatere možnosti za izboljšanje sistema, pri čemer želi državljanom zagotoviti boljši in enostavnejši dostop do dokumentov treh institucij in agencij Skupnosti.

Zelena knjiga je sestavljena iz dveh glavnih delov. Prvi del vsebuje analizo izvajanja te uredbe in povzetek pomembne sodne prakse sodišč Evropskih skupnosti. V drugem delu pa Komisija predstavlja predloge za izboljšanje obstoječega sistema.

Glavna vprašanja za posvetovanje so:

  • Ali bi bilo treba več pozornosti nameniti spodbujanju dejavnega razširjanja informacij?
  • Pravila o javnem dostopu do dokumentov bi lahko uskladili s pravili o dostopu do informacij o okolju, h katerim institucije zavezuje mednarodna konvencija (Aarhuška konvencija o dostopu do informacij, udeležbi javnosti pri odločanju in dostopu do pravnega varstva v okoljskih zadevah). Ali bi enoten sklop pravil o dostopu do dokumentov, vključno z informacijami o okolju, za državljane pomenil več jasnosti?
  • Kako zagotoviti ustrezno ravnovesje med transparentnostjo in varstvom osebnih podatkov, gospodarskimi in poslovnimi interesi ter načelom dobrega upravljanja?

Kje oddati mnenje?

Državljani lahko k vsakemu vprašanju navedete svoje mnenje, pripombe in predloge. Do spletne strani, ki se za sedaj še ni v slovenskem jeziku, lahko pridete tukaj. Da bi bila vsa mnenja, pripombe in predlogi transparentni, so postavili spletno stran, kjer bodo vsi zbrani. Splošno posvetovanje bo potekalo do 15. julija. Evropska komisija bo po analizi vseh pridobljenih mnenj objavila poročilo, katero bo osnova spremembi uredbe iz leta 2001, ki je bilo že takrat namenjeno urejanju večje transparentnosti v evropskih institucijah.

Vir: EUROPA.eu


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt