O portalu    Avtorji    Kontakt


 

V Londonu še več spleta, nekateri v Indiji šele začenjajo

Kategorija: Azija, EU | Datum objave: Monday, 7. 05. 2007 | Avtor:

email_training_session.jpgDigitalni razkorak je po svetu presenetljiv. Medtem ko nekateri dostop do spleta razvijajo naprej, se nekateri z njim srečajo šele prvič. V poslovni soseski v Londonu so konec aprila vključili najnaprednejši sistem Wi-Fi na prostem v Evropi. V ruralnih področjih Indije pa se s pomočjo projekta United Villages vaščani prvič soočajo s spletom, katerega v vas pripeljejo kar z motociklom.

    Najnaprednejši sistem Wi-Fi v Evropi v Londonu

Konec aprila so v Londonu vključili najnaprednejši sistem Wi-Fi na prostem v Evropi. Na znamenitem Square Mile, kjer so locirali sistem, vsak dan dela in obiskuje več kot 350 000 ljudi.

Sistem omogoča brezžični širokopasovni dostop do spleta. V prvem mesecu bo sistem, ki ga je vzpostavilo in ga bo vodilo podjetje The Cloud, brezplačen. Podjetje The Cloud, ki sodeluje s podjetjem Nokia, bo omogočilo vključitev v sistem vsem, ki imajo aparate, ki podpirajo storitev Wi-Fi in so v gibanju in želijo biti ves čas vključeni v dogajanje na spletu.

Vzpostavljanje projekta in testiranje najbolj zgoščenega sistema je potekalo kar leto dni. Najbolj obiskano in poslovno področje v Londonu je sedaj tako dobilo dostop do spleta ves čas.

Sistem vključuje 127 vročih točk. Wi-Fi sistem pa so prilagodili in priključili kar na že obstoječo mesto infrastrukturo, vključno na cestne svetilke in prometne znake.

Pa v Sloveniji?

WLAN tehnologija na komercialnem tržišču v Sloveniji ponujajo mobilni operaterji. NeoWLAN je slovensko javno brezžično omrežje, ki uporabnikom omogoča brezžično povezavo z Internetom s hitrostmi do 11 MB/s, in sicer v skladu s standardom IEEE 802.11b (imenovanim tudi Wi-Fi). Vstopne točke, t. i. hotspots, so pokrite s signalom NeoWLAN. Uporabniki, ki imajo prenosnik ali dlančnik in pravilno nameščeno WLAN kartico oz. kartični mobitel, lahko v dosegu signala hitro in preprosto brezžično dostopajo do interneta in e-pošte. Območje signala je na lokacijah ustrezno označeno, doseg signala pa je odvisen od prostorske ureditve lokacije (od 30 m do 100 m). Ob zagonu internetni brkljalnik samodejno poišče slovensko brezžično javno omrežje NeoWLAN in na zaslonu se prikaže vstopna stran.

Vstopne točke se nahajajo na različnih lokacijah po celi Sloveniji – letališču, hotelih, fakultetah, restavracijah, kavarnah, nakupovalnih centrih in v drugih poslovnih objektih.

    V ruralnih predelih Indije do omejenega spleta s pomočjo mopedov in kombijev

V Indiji, delih Ruande, Kambodže in Paragvaja so se odločili, da bodo na avtobuse in nekatere motocikle namestili majhno škatlo z anteno, ki bo priljubljene spletne strani prenesla na računalnike prebivalstva. Projekt z imenom United Villages bo na teh območjih tako delček spleta ponudil brezplačno.

“V Indiji je na deželi le okoli 0,003 odstotka spleta, za katerega se zanima prebivalstvo. Želijo izvedeti rezultate tekem kriketa, hočejo pregledati nove slike Aishwarya Raia in slišati delček zadnje bollywoodske uspešnice,” je povedal Amir Hassan, ustanovitelj projekta United Villages. “Vaški računalnik je pogosto kar v lokalni trgovini. Vsakič, ko se bo mimo pripeljal avtobus Wi-Fi, to je do šestkrat na dan, se bodo spletne strani osvežile,” je še dodal Hassan.

Poleg stalnih vsebin lahko uporabniki zahtevajo dodatne vsebine, seveda za majhno denarno nadomestilo. Če bi na primer hoteli izvedeti več o formuli 1, bi to podali kot zahtevo, avtobus bi se nato zapeljal nazaj do mesta, kjer bi sinhroniziral zahtevo z spletnim strežnikom. Naprava na avtobusu bi dobila potrebne informacije, čez nekaj ur bi se avtobus vrnil v vas in zahtevano informacijo posredoval na računalnik.

Sistem je vaščanom tudi poenostavil nakup določenih izdelkov, kot so pesticidi, knjige in zdravila. “Pravzaprav smo naredili katalog izdelkov, ki jih lahko naročijo in jih nato naslednji dan dobijo dostavljene z avtobusom. S tem prinašamo e-prodajo na podeželje,” je še povedal Hassan. Ker pa večina prebivalstva ne zna niti brati, kaj šele govoriti angleško, jim v večini primerov pomaga kar človek, ki skrbi za računalnik.

Vir: GovTech, Mobitel in Dnevnik.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt