O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Spletno sodelovanje je odraslim Američanom tuje

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 14. 05. 2007 | Avtor:

www.jpgČeprav ima veliko Američanov dostop do spleta, mobilni telefon ter računalnik, jih po raziskavi inštituta Pew zelo malo sodeluje s pomočjo teh orodij.

  • Veliko tehnologije, malo idej

Po podatkih, pridobljenih iz raziskave, ima skoraj osemdeset odstotkov vseh odraslih Američanov mobilni telefon, skoraj sedemdeset odstotkov vseh odraslih Američanov ima računalnik, trideset odstotkov pa prenosnika, več kot sedemdeset odstotkov vseh odraslih Američanov pa je povezanih v svetovni splet.

Čeprav so zgornje številke impresivne, pa zelo majhen odstotek vseh odraslih Američanov ta orodja uporablja za spletno sodelovanje oziroma pisanje bloga, sodelovanja v forumu oziroma izmenjavo mnenj preko spleta. Takih je po podatkih inštituta Pew le osem odstotkov, medtem ko ostali splet uporabljajo predvsem za zasebno komunikacijo preko elektronske pošte oziroma realnočasovnih komunikacijskih orodij ali pa spadajo v skupino pasivnih uporabniko splet, ki kot ustvarjalci vsebin na mreži sploh niso prisotni.

  • Veliko informacij, zelo malo informiranosti

V vzporedni raziskavi so na inštitutu Pew ugotovili, da informacijska tehnologija zelo malo prispeva k dejanski obveščenosti državljanov.

Raziskava je tudi pokazala, da v volitvah skoraj izključno sodelujejo samo najbolj obveščeni Američani, medtem ko preostali del ZDA v odločevalskih procesih ne sodeluje, vseeno pa največji del informacij ameriški državljani dobijo iz lokalnih časopisov, medtem ko splet predstavlja vir informacij le za četrtino anketiranih (mišljen je agregat Google News, medtem ko posamezne spletne strani dosegajo še slabši rezultat).


Vir:
ZDNet, Pew Institute

Komentar E-demokracija.si: Pričujoči podatki kažejo sliko, ki se je zavedamo vsi. Raven izobraženosti in informiranosti zaradi hitrega tempa in vedno pomembnejšega dejavnika mrzličnega potrošnika v svetu pada. Vseeno pa ne smemo gledati tako črnogledo. Boriti se moramo za večjo informiranost in boljše izobraževanje, tako mladih kot starejših. Pričujoči podatki kažejo tudi na to, da za politično participacijo ljudi ni najpomembnejše agregiranje tehnologij, ampak izobraževanje. V ekipi E-demokracija.si upamo, da bo uvedba predmeta Državljanska vzgoja in etika v osnovne šole pripomoglo k večjemu zavedanju mladih generacij v stanje vsakdanjika, ki je hočemo ali ne, močno navezano na politiko.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt