O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Dostop do spleta po mobitelu v Sloveniji največji v EU, nekateri pa do spleta le s pomočjo satelita

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 21. 05. 2007 | Avtor:

storysatelliteinternetap.jpgRaziskava Raba interneta v Sloveniji ugotavlja, da Slovenija v primerjavi z EU-jem izrazito izstopa v dostopanju do spleta preko mobilnikov. Tudi ekipa E-demokracija.si se je na to prilagodila. Kaj pa pomaga človeku, ko ta nikakor ne more dobiti klasičnega dostopa do spleta? Satelit.

    V Sloveniji mobilna dostopnost do spleta izredna

Največkrat se prek mobilnih aparatov uporablja elektronska pošta, portal mobilnih operaterjev in WAP-strani. Tradicionalno nizka pa je uporaba e-nakupovanja in finančnih oziroma bančnih storitev.

Iz raziskave je razvidno, da ima mobilni telefon kar 89 odstotkov slovenskih mladostnikov do 19 let. Šest odstotkov mladih ima kar dva mobilna telefona. Aparat ob telefoniranju najpogosteje uporabljajo za fotografiranje, igranje igric in za poslušanje glasbe.

    Do spleta s pomočjo satelita

Michael Schuppenhauer, strokovnjak s področja biotehnologije, živi v idiličnem kanjonu v Kaliforniji. Na drugi strani gorovja Santa Cruz, se le 40 minut stran, nahaja sedež Googla in Silicijska dolina. Vendar pa Schuppenhauer nikakor ne more dobiti klasičnega dostopa do širokopasovnega spleta.

Njegov ranč je preveč osamljen. Do njega ne morejo napeljati telefonskega kabla za širokopasovni internet, tudi mobilni telefoni ne delujejo. Zato ima na hiši napeljan krožnik, ki mu internet pripelje preko 71 776 km oddaljenega satelita.

Finančno je satelitski dostop do spleta veliko dražji od navadnega ADSL-ja, vseeno pa Schuppenhauerju omogoča opravljanje vseh delovnih obveznosti kar od doma.

“Imamo tri konje, s katerimi tudi tekmujemo. Preselili smo se sem, in tu nameravamo ostati,” je odločen Schuppenhauer.

Schuppenhauer v Združenih državah ni osamljen primer. Kar 10 % vseh gospodinjstev v ZDA lahko do širokopasovnega spleta dostopa le preko satelita.

Tudi na spletni portal E-demokracija.si preko mobilnika

Vse uporabnike obveščamo, da smo pripravili posebno različico portala E-demokracija.si, ki je primerna za mobilne telefone. Ko boste vaš mobilni telefon usmerili na spletni naslov www.e-demokracija.si, se vam bo na mobilniku prikazala naša stran, vsebine pa bodo prilagojene za brskanje na mobilnem telefonu.

Trenutno prikazovanje preverjeno deluje na mobilnih telefonih znamke Sony-Ericsson ter Nokia, medtem ko v mobilni različici brskalnika Opera prikaz ne deluje.

Upamo, da vam bo dodatna možnost brskanja prišla prav.

Vir: RTV Slovenija in CNN


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt