O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Moč medijev

Kategorija: Kolumna | Datum objave: Monday, 21. 05. 2007 | Avtor:

Danes brez medijev pravzaprav ne moremo živeti, pa naj bo to televizija, časopis, blog… Naravne katastrofe, nesreče, ki nikoli ne počivajo, politični dogodki, dogajanja v Sloveniji in po svetu in še in še bi lahko našteval. Vse to in še več vsak dan izvemo iz raznih medijev.

Je pa res, da imajo mediji neznansko moč.

Pred časom sem na svojem blogu uvedel rubriko »Kje pa vas čevelj želi?«. V njej krajani opisujejo, kaj jih v našem kraju moti. Naj vam povem, da se stvari do objave na mojem blogu niso premaknile, ko pa se je o neki zadevi pisalo, je bila stvar prej kot slej urejena. Tako je tudi pri ostalih medijih.

Pogosto se na televiziji prikaže življenje revnih ljudi in njihov boj za preživetje. Posebej v teh primerih se lepo pokaže moč medija, kot koristnega, saj se po prikazanemu prispevku prizadetim družinam javijo mnogi ljudje in podjetja, ki jim pomagajo – nekateri finančno, drugi materialno. Moč medijev je torej lahko koristna, lahko pa tudi manipulirajo z javnostjo.

Kakšen je vpliv lastniškega kapitala v tiskanem medijih, se je dosti pisalo. Recimo spremenjeno Delo, ki je poseglo v kulturo našega življenja. Za razliko od Maga, pri časopisu Delo ne gre za inferioren politični tabloid, temveč za prvi in vodilni državni dnevnik, ki kroji življenje državljanov ob jutranji kavi in rogljičku in ob sobotnih popoldnevih v fotelju.

Zadnje dni se na veliko govori in piše o Sovi in njenem črnem fondu. Vsi mediji iz enega vira informacij se razpišejo na sto in en način, kako pa je ta informacija predstavljena, je pa zopet odvisno od medijev, kako besede prikažejo javnosti.

Poglejte si primer resničnostnega šova Big Brotherja, kako se je nedolžni prizor v jacuzziju razvil v pravo dramo. Koliko govora in debate je bilo okrog tega. Še nedavno tako priljubljena Tina je kar naenkrat postala črna ovca, dobila je kazensko nominacijo in s strani občinstva bila izvoljena, da mora zapustiti hišo. Pa je tukaj pri vsej tej zadevi šlo le za golo zafrkancijo.

Svoj blog sem začel pisati ravno zaradi tega, da bi širša javnost izvedela kaj se v našem kraju (ne)dogaja, oziroma opozarjam na napake. Takrat se še nisem zavedal moči, kot ga ima medij v tem primeru blog. Takoj, ko se neka nepravilnost v kraju razve, se začnejo stvari premikati na bolje. Tako sem pred časom pisal o dostopu invalidov na pokopališče, ki je sedaj že urejen. Pa o zaščitni ograji pred Narodnim domom, ki je ni bilo. Občina je takoj ukrepala. Bralci pa so preko mojega bloga, kot sem že omenil v rubriki »Kje pa vas čevelj žuli«? opozarjali na našega »najboljšega soseda« na težavo z displejem v trgovini, ki je bila potem takoj odpravljena. Drugi je opozoril na veje, ki ogrožajo promet in so sedaj že porezane. Marsikatera težava se je uredila na račun opozarjanja tako z moje strani, kot s strani bralcev na mojem blogu.

Skratka z blogom kot medijem lahko koristne drobtinice dodate za boljši in lepši kraj. Marsikatera usoda se je spremenila na račun medijev, saj veste mediji so pač mediji, ki naredijo svoje!

  Na glavno stran | Arhiv


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt