O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Sarkozy: “Francija bo postala mogočen digitalni narod!”

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 21. 05. 2007 | Avtor:

nicolassarkozy.jpgNicolas Sarkozy, novi francoski predsednik, je v članku v časopisu Journal de Net razložil svojo internetno strategijo. V njej se je dotaknil ekonomske rasti, digitalnega razkoraka in razložil katera orodja e-demokracije namerava uvesti.

“Splet je zgoščen in raznolik prostor, ki je po naravi decentraliziran. V njem je nujno delovati skupaj: v tem decentraliziranem svetu je nujna koncentracija in kolektivna inteligenca,” je dejal Sarkozy.

Ekonomska rast

Digitalna ekonomija močno vpliva na ekonomsko rast. Sarkozy je prepričan, da bo imel njegov ekonomski načrt, ki predvideva drugačno delovno shemo in daje poudarek na informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, močan vpliv na ekonomsko stanje.

Boj proti digitalnemu razkoraku

Sarkozy je na pomembno mesto v svojem načrtu postavil tudi programsko opremo, pa naj bo ta licenčna ali pa odprtokodna. “Med tremi največjimi ponudniki odprtokodnih programov je Linux, ki so ga oblikovali v Franciji, ta pa ga skoraj ne uporablja. To moramo spremeniti,” je v svojo podporo odprtikodnem programju zapisal Sarkozy.

Glede na dostop do spleta, ki ga imajo državljani doma, je Francija med svojimi sosedami na najslabšem mestu, saj do spleta dostopa doma manj kot polovica Francozov. Cilj, ki ga je postavil Sarkozy, je vsem prebivalcem Francije omogočiti dostop do širokopasovne povezave do spleta (vsaj 1MGb) in še hitrejšo povezavo v prihodnosti. Zagotaviti je potrebno tudi optično povezavo so spleta. 50 milijard bodo namenili optični povezavi v urbanih mestih, financirali pa jo bodo tako državni kot privatni sektorji. Ambiciozni cilj, ki so si ga zastavili v strategiji je do leta 2010 petim milijonom gospodinjstvom omogočiti dostop do zelo hitrega spleta.

Postavili so tri pomembne cilje:
1. vsem šolam omogočiti širokopasovni dostop do spleta
2. vsem univerzam postaviti wireless dostop do spleta
3. vsaj podvojiti število gospodinjstev, ki imajo dostop do spleta (vsaj 80% gospodinjstev)

Da bi dosegli zastavljene cilje, namerava Sarkozy ponuditi računalnike po nizki ceni, podjetja bodo svojim zaposlenih podarili računalnike, osredotočali pa se bodo tudi na recikliranje starih računalnikov.

Novi koraki do e-demokracije

Sarkozy želi modernizirati parlamentarne procese, saj namerava uvesti elektronske peticije. Prav tako pa namerava postaviti tudi forum. Mnenja, ki jih bodo francoski državljani izrekli na forumu, bodo pregledali ter jih upoštevali ob kreiranju novih zakonov. Ostalo pa naj ne bi le na peticijah in forumih, saj nameravajo testirati tudi spletne konzultacije in jih po morebitnih uspelih testiranjih tudi implementirati.

Vir: World e-Gov Forum


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt