O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kam s staro računalniško opremo?

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 28. 05. 2007 | Avtor:

odpad.GIFInternetne tehnologije ne bi bilo brez računalniške opreme. Na svetu naj bi bili dobri dve milijardi računalnikov, kar pomeni za dve milijardi računalnikov materiala, ki bo sčasoma odslužil svojemu namenu in postal odpadek. Kam pa ti odpadki gredo?

    Recikliranje proizvajalcev računalniške opreme

Večina velikih proizvajalcev računalniške opreme ima lasten program odkupa in reciklaže starih računalnikov. Nekaj jih obnovijo in podarijo v dobrodelne namene, dobršen del pa jih konča kot surovina za sestavo novih. Veliki izdelovalci računalniške opreme so po večini recikliranje starih računalnikov vključili v svoj poslovni proces kot zamenjavo starega računalnika pri nakupu novega ali pa mora uporabnik za njegovo oddajo plačati povprečno 30 ameriških dolarjev. Dell svojim ameriškim kupcem nudi odvoz stare računalniške opreme neposredno od doma ali pisarne. Za opremo, ki so jo proizvedli sami, ne zaračunajo nikakršnega nadomestila kot tudi ne za opremo drugih proizvajalcev pri nakupu novega Dellovega izdelka.

Nekateri proizvajalci pa stare računalniške opreme ne zamenjujejo za novo, nudijo pa odvoz, kar seveda zaračunavajo.

Kaj pa se zgodi s podatki na trdem disku? Med reciklažo skoraj vsi proizvajalci strojno uničijo magnetne medije, vendar strankam vseeno svetujejo, naj prej sami uničijo podatke s katerim od za to namenjenim programom. Reciklažo nadaljujejo z razstavljanjem opreme na osnovne dele, ki jih nato zmeljejo in pozneje uporabijo v proizvodnji za druge namene.

Vendar pa vse proizvajalke računalniške opreme ne delujejo enako. Zato razni deli računalniške opreme končajo različno. Nekateri zamenjajo lastnike in ostanejo še naprej v uporabi, medtem ko drugi končajo bodisi v reciklirnicah ali pa na odpadih, ki niso namenjeni tovrstnim odpadkom, kar povzroča veliko grožnjo okolju.

    Kaj pravi zakon v Sloveniji?

Oktobra lani je prišla v veljavo Uredba o ravnanju z odpadno električno in elektronsko opremo na podlagi Direktive o ravnanju z odpadno električno in elektronsko opremo, ki jo je sprejel Evropski parlament in Svet leta 2003. V nadaljevanju si preberite nekaj podatkov iz te uredbe.

1. Oznaka o obveznem ločenem zbiranju opreme
Oprema mora imeti na vidnem mestu berljivo in neizbrisno natisnjen znak o obveznem ločenem zbiranju odpadne opreme; če znaka zaradi velikosti opreme ali njene specifične uporabe ni mogoče natisniti na samo opremo, ga je treba natisniti na embalažo, na navodila za uporabo ali na listino o garanciji te opreme.

2. Oddaja in prevzem odpadne opreme
Imetnik odpadne opreme le te ne sme oddati komunali kot kosovni odpadek. Oddati ga mora občini, ko ta organizira zbiranje odpadne opreme ali pa jo predati prodajalcu ali distributerju opreme. Prodajalec ali distributer mora vzeti odpadno opremo, če jo imetnik želi predati. Ni mu je treba vzeti le v primeru, da je oprema močno poškodovana in zaradi vsebovanja nevarnih snovi lahko predstavlja grožnjo ali v primeru da je v razdalji petih kilometrov nek prostor, kjer lahko imetnik odpadne opreme odloži neuporabno opremo.

    Kako pa poteka razgradnja računalnika?

Računalniki vsebujejo zelo zapleteno mešanico številnih snovi (plastično ohišje, stekleni zasloni, kovinski prevodniki in žice, silicijevi čipi, kondenzatorji itd.), izmed katerih mnogi vsebujejo nevarne snovi. Najprej je treba ročno ločiti vse sestavne dele, kot so trdi disk, spominski čipi, vtiči, kabli in vezja. Nekatere je mogoče ponovno uporabiti. Kovino in plastiko se prav tako odstrani za recikliranje. Računalniški monitorji (kakor tudi televizijski zasloni) vsebujejo močno onesnažujoče snovi, kot so svinec, kadmij in živo srebro. Te snovi se ločujejo od stekla in se ponovno uporabljajo kot surovine. Po dekontaminaciji je mogoče reciklirati tudi steklo. Tudi vezja računalnikov vsebujejo nevarne snovi, ki jih je treba odstraniti. Vezja vsebujejo žlahtne kovine, kot sta srebro in zlato! Čeprav je količina v posameznem vezju precej majhna, pa lahko deleži iz mnogih računalnikov dosežejo znatno tržno vrednost.

Vir: Dnevnik, Komunala Koper

Komentar E-demokracija.si: Zaradi mnogih strupenih snovi, ki se nahajajo v računalniški opremi je nujno preudarno ravnanje z odpadno računalniško opremo. Večja komunalna podjetja zagotavljajo odvoz odpadne opreme, vendar pa se je nujno pozanimati, kdo v vaši občini ali mestu, se s tem ukvarja.

Novembra lani so v Franciji priredili dan reciklirane računalniške opreme, o čemer smo že pisali. Ves dan so zbirali stare in nedelujoče računalnike, katere so potem reciklirali ali pa uporabili dele v proizvodnji novih delujočih računalnikov, katere so potem ceneje prodajali in s tem zmanjševali digitalni razkorak. Česa podobnega bi se lahko lotili tudi v Sloveniji.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt