O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Na Floridi bodo zamenjali volilne avtomate

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 4. 06. 2007 | Avtor:

20061103_automark_2.jpgNa Floridi so z večjo spremembo v zakonodaji prepovedali nadaljnjo uporabo pokvarljivih elektronskih volilnih avtomatov, zamenjale pa jih bodo optične naprave, ki bodo za seboj puščale papirnato sled.

Ameriški senat je v začetku januarja letos potrdili zakonski osnutek o popolni prepovedi glasovalnih strojev, ki delujejo na pritisk gumbov. Ti so se namreč dokazali kot nezanesljivi, omogočali so vdore nepridipravom, obenem pa niso omogočali zadostne transparentnosti štetja glasov, saj so uporabniki volilne komisije večkrat opozarjali, da niso prepričani, ali je stroj razpoznal njihov ukaz.

Po sprejetju zakona bodo tako že na naslednjih volitvah prihodnje leto na Floridi volivci oddajali svoje glasove na optičnih prenosnih napravah, ki ob oddanem glasu natiskajo tudi papirno sled, ki omogoča ponovno štetje rezultatov.

Kot je povedal guverner Floride, Charlie Crist, je glasovanje v ZDA osnova demokratične izbire, zato morajo volilci povsem zaupati volilnemu sistemu, ki pa se je na zadnjih predsedniških volitvah izkazal za vprašljivega. S spremembo volilnih strojev bodo državljani ponovno pridobili zaupanje v demokratičnost volitev, je meni Crist. Za večjo zanesljivost bo vzpostavljena papirnata sled, ki jo bo natisnila naprava po pritisku na gumb izbranega kandidata.

Sprememba sistema že poteka v 18 volilnih okrajih. Gre za zamenjavo 18.000 glasovalnih strojev, ki bo davkoplačevalce stala dobrih 35 milijonov dolarjev, k financiranju pa bo pripomogla tudi največja zveza za promocijo elektronskih volitev, volilna podporna komisija, ki stoji za zakonom Pomoč Ameriki na voliščih.

Volitve za hendikepirane in slabovidne bodo ostale nespremenjene. Ti bodo glasove oddajali na aparatih s sistemom tipkovnic, ki nimajo papirnate sledi. Kot meni strokovnjak za računalništvo, Avi Ruben iz univerze John Hopkins, sam tudi en ključnih zagovornikov te spremembe, je bila odločitev za opustitev glasovalnih naprav za volitve uspešen korak k izboljšanju volilnega procesa, ki se bo, kot upa Ruben, razširil tudi po vseh predelih ZDA in Evropi, kjer so uvedli sodobno tehnološke volitve.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt