O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Na Kitajskem inšpekcija spletnih kavarn, v Iranu pa za obstoj bloga od lastnika zahtevajo podatke

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 11. 06. 2007 | Avtor:

farahbakhsh.jpgNa Kitajskem je vlada za letos prepovedala izdajanje novih dovolilnic za spletne kavarne in sprožila strogo inšpekcijo, v Iranu pa se blogerji soočajo s strogo registracijo svojih blogov, drugače jim grozi nedostopnost do blogov v Iranu.

    Na Kitajskem stroga inšpekcija spletnih kavarn

V letošnjem letu na Kitajskem ne bodo izdajali novih dovolilnic za postavitev spletnih kavarn, medtem ko po državi izvajajo veliko nadzorno akcijo, saj se po vladinem mnenju na spletu pojavlja veliko vsebin, ki so škodljive za mlade ljudi.

Inšpektorji bodo preverjali pravilnost delovanja spletnih kavarn. Pregledali bodo ali spletne kavarne pravilno in natančno beležijo podatke obiskovalcev.

Komunistična vlada spodbuja uporabo spleta v poslovne in izobraževalne namene, vendar pa izraža skrb, da so otroci preveč izpostavljeni nasilju, spletnemu igranju na srečo in seksu.

Kitajska je z 137 milijoni uporabnikov spleta, za Združenimi državami Amerike, druga na svetu.

    V Iranu nujna registracija blogov

V Iranu je sedaj za vzpostavitev novega bloga nujno potrebno z vlado deliti svoje ime in ostale osebne podatke. V Iranu se na eni strani pojavljajo zelo prijazni komentarji na predsednikovem blogu, na drugi strani pa vlada izvaja strogo cenzuro.

Vsak novi bloger mora vladi predati svoje osebne podatke, uporabniško ime in geslo bloga. Če tega ne bo storil, bo predmet vladnega nadzora in cenzuriranja, saj je možnost, da spletne strani ne bodo videli ne v Iranu ne drugod po svetu.

V Iranu je po podatkih Mehdi Boutorabija, direktorja brezplačnega ponudnika blogov, milijon blogerjev, deset odstotkov teh je aktivnih. Technorati, družba, ki spremlja bloge, uvršča jezik farsi med deset najbolj uporabljenih jezikov v pisanju bloga.

Cenzuri in registriranju pa ne bodo podlegli vsi. Priznana blogerka Parastoo Dokouhaki, ne namerava registrirati svojega bloga, posledično njene strani ni možno videti v Iranu.

Iranski predsednik Mahmoud Ahmadinejad prav tako bloga. Začel je lansko leto, ko je vlada prvič začela izvajati nadzor nad blogerji. Na svojem blogu je opisal stanje v Združenih državah in dejal, da bi bila država bolj zdrava in demokratična, če bi ljudje imeli vpogled v delovanje države in način zapravljanja denarja vlade.

Vir: USA Today in Guardian Unlimited


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt