O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Rusija in Turčija napredujeta pri vpeljevanju spleta v politično sfero

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 11. 06. 2007 | Avtor:

internet.gifV Rusiji je nedavna raziskava pokazala, da si storitev e-uprave želi vedno več ljudi. V Turčiji pa, pred julijskimi volitvami, zaradi prepovedi izvajanja volilne kampanje preko televizije, radia in časopisov, le-ta prehaja na splet.

    V Rusiji vedno večje zanimanje za storitve e-uprave

V Rusiji je Agencija za družbeno informatiko naredila raziskavo, v kateri je ugotovila, da večina akentirancev želi več upravnih storitev na spletu. E-uprava postaja vedno bolj zanimiva predvsem med mladimi in med pripadniki srednje generacije.

Študija, ki je potekala pod okriljem Ruske agencije za e-razvoj, je vključevala pomembnost e-uprave na regionalni in občinski ravni.

Rezultati so naslednji. 56,1% vprašanih meni, da bi si želela več e-storitev na spletu, medtem ko je idejo lani podpiralo 53% anketirancev. 16,1 % je bilo proti ideji, medtem ko je lani idejo zavračalo kar 30% vprašanih.

Pogoji, ki so zelo pomembni pri vpeljavi e-uprave, je po mnenju 40% vprašanih najpomembnejši dostop do informacijske tehnologije. desetim odstotkom vprašanih pa pogoj uporabe storitev e-uprave predstavlja čim nižja cena uporabe storitev.

Glede na starost vpeljavo e-uprave najbolj, skoraj 75%, podpirajo anketiranci v starosti od 18 do 34 let. Anketirancev, ki so med 45. in 55. letom, in ki podpirajo vpeljavo e-uprave pa predstavlja 55%.

Sergey Chugunov, direktor agencije za e-razvoj na severnem delu države je dejal, da so temelji vpeljave e-storitev in e-uprave že postavljeni in da so sedaj na vrsti državljani. Prav tako je pomembna tudi priprava vlade na nov način delovanja. “Naš tehnološki potencial je velik, večji tudi od Estonije, ki velja za voditeljico v informacijski tehnologiji.Sedaj je potrebno delati na spremembi zakonodaje, ki bo omogočala vpeljavo e-uprave.”

    V Turčiji se volilna kampanja izvaja izključno na spletu

V Turčiji bodo 22. julija volitve, ker pa v državi velja prepoved izvajanja volilne kampanje po televiziji, po radiu in v časopisih se je volilna kampanja preselila na splet.

Na spletni strani Seçim.info, ki sedaj deluje dva tedna, potekajo volilne kandidature, kandidati podajajo izjave, biografije, videe in volilne obljube.

“Spletna stran omogoča tudi dvosmerno komunikacijo”, je dejal moderator na spletni strani, Serhan Erol. Volivci lahko komunicirajo s kandidati, jim svetujejo in z njimi delijo ideje in predloge.

V Turčiji je uporabnikov spleta 40%. Med njimi jih je največ mladih, ki bodo po besedah Erola na spletni strani našli veliko zanimivih in koristnih informacij.

Spletna stran bo aktivna štiri leta, na njej pa bodo imeli kandidati svoje spletne strani. Projekt, ki so ga zastavili pred tokratnimi volitvami bodo oživili pred vsakimi volitvami, pa naj bodo te parlamentarne ali pa lokalne.

“Kandidati se sami odločajo kaj bodo zapisali. Lahko obljubijo kar se jih zljubi. Vendar mislim, da bodo tokrat v svojih izjavah pazljivejši, saj bodo tokratne izjave zapisane in ne le rečeno v prazno, kar bo omogočalo volivcem lažje spremljanje izrečenih in izpolnjenih obljub,” je za zaključek dejal Erol.

Vir: CNews in Turkish Daily News


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt