O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropska komisija za vključitev starejših v informacijsko družbo

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 2. 07. 2007 | Avtor:

oldies.jpgEvropska komisija je pred kratkim sprejela evropski akcijski načrt za starejšo oziroma starajočo se populacijo in njihovo vključenost v informacijsko družbo. Akcijski načrt spremljata nov raziskovalni evropski program in več kot milijarda evrov, namenjena za raziskovanje IKT, povezanih s starejšimi ljudmi.

Evropska komisija tako želi doseči trojni cilj: izboljšati želi kvaliteto življenja in socialne vključenosti starejše populacije, odpreti želi nove poslovne priložnosti ter zagotoviti učinkovitejše in bolj personalizirane zdravstvene ter socialne storitve.

Do leta 2025 bo 25 % evropske populacije starejše od 65 let, IKT pa lahko precej pripomore k bolj aktivnemu in produktivnemu življenju starejših.

“Starajoče se prebivalstvo predstavlja Evropski uniji izziv v našem zaposlitvenem, socialnem in zdravstvenem sistemu. Vendar pa predstavlja tudi ekonomsko in socialno priložnost. Informacijska tehnologija starejši populaciji ponuja nove in bolj dostopne storitve,” je dejala Viviane Reding, komisarka za informacijsko družbo in medije.

“Ti dve iniciativi bosta mobilizirali digitalne tehnologije v njihov vsakdan, jim izboljšali življenje, povečali družbeno participacijo v družbi ter ustvairili nove priložnosti za industrijo v Evropski uniji,” je še dodala Redingova.

Večina starejših ljudi še ne uživa prednosti digitalne dobe, saj le 10 % te populacije uporablja internet. Njihova vključenost v informacijsko družbo bi lahko prinesla mnogo pozitivnih vidikov.

Vir: IDABC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt