O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kibernapadi na Estonijo sprožili akcijo v Evropski uniji

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 2. 07. 2007 | Avtor:

estonija.jpgKibernapadi na zasebne in vladne spletne strani, ki jih je bila deležna Estonija po odstranitvi spomenika, bodo v Evropski uniji sprožili debate o varnosti na spletu.

Estonija je bila žrtev kiber napadov po odstranitvi spomenika iz časov Sovjetske zveze. Estonske oblasti so odstranile spomenik s trga v glavnem mestu Talin, čemur so močno nasprotovali ruski nacionalisti, živeči v Estoniji. V protestih, ki so sledili, je življenje izgubil en človek. Največ napadov je bila Estonija deležna v maju.

“Dogajanje v Estoniji je bilo za nas budnica,” je dejala Vivane Reding, komisarka za informacijsko družbo. “Prebuditi moramo svoje vlade…če ljudje ne bodo razumeli pomembnosti teh dogodkov, potem jih nikoli ne bodo.”

Komisija je sporočila, da bodo letos sprožili javno debato o ureditvi zakona o kraji identitete na spletu na ravni Evropske unije.

Estonija je sporočila, da so napadi prizadeli na tisoče spletnih straneh. Napadi pa so bili usmerjeni predvsem v uničenje infrastrukture v državi, ki je izredno odvisna od spleta. Estoniji je prišla na pomoč tudi ekipa strokovnjakov iz Nata.

Napadi naj bi bili sproženi iz Rusije, čeprav ruska vlada izrecno zanika kakršno udeležbo v napadih. Strokovnjaki pa trdijo, da obstajajo podatki, ki kažejo da so bili napadi sproženi v ruski vlada in nekaterih ruskih agencijah.

Največ napadov so zabeležili osmega in deveta maja, ko so Rusija in Baltske države praznovale obletnico zmage nad nacisti v drugi svetovni vojni.

Vir: Yahoo News


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt