O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Smo v Sloveniji zreli za e-volitve?

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 9. 07. 2007 | Avtor:

e-volitve.jpg Prejšnji teden so na vladni seji imenovali vladno delovno skupino za izvedbo e-volitev, ki bo preučila smiselnost izvedbe e-volitev, vzpostavila koncept e-volitev s področja informacijskih rešitev in pripravila osnovno zakonsko besedilo za izvedbo e-volitev v Sloveniji.

Za vodjo skupine je imenovan minister za javno upravo Gregor Virant.V skupini so še državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Roman Rep, Dušan Kričej, Miro Cerar, Marko Golobič, Igor Kaučič, Andrej A. Lukšič, Bojan Trnovšek, Damjan Tušar, Eva Ban in Vladimir Mijatović.

Poglejmo. kaj je 27. junija v oddaji Studio ob sedemnajstih o e-volitvah v Sloveniji povedal minister za javno upravo Gregor Virant.

Vzor bodo Estonci
O e-volitvah mi resno razmišljamo. Slaba dva tedna nazaj sem z ekipo obiskal Estonijo, ki je prva na svetu na državni ravni izvedla e-volitve. Informacije s terena so v Estoniji izredno pozitivne, praktično nobene kritike, nobenega negativnega stališča ni- tudi s strani tistih, ki so bili prej skeptični. Vsi pravijo, da je bil to sijajen projekt, in zelo resno razmišljamo, da bi to uvedli v Sloveniji.

Problem uporabe e-volitev
Edini primer, ki se bo ob uporabi e-volitev v Sloveniji pojavil, je problem uporabe tega kanala e-demokracije. Estonci so prišli do pet odstotkov- pet odstotkov volilnih upravičencev je oddalo svoj glas po elektronski poti, pa govorimo o Estoniji, ki ima že v svoji zavesti uporabo informacijske tehnologije, je že stvar nacionalnega ponosa. Pet procentov..kako bo to v Sloveniji? Jaz se sedaj še kar navdušujem nad e-volitvami. Estonci so to možnost uvedli v predčasnem glasovanju, predvidoma od torka do četrtka- da bi bilo mogoče z uporabo digitalnega potrdila glasovati tudi preko interneta. Koliko volilnih upravičencev pa bo uporabilo to možnost, pa sedaj zelo težko napovem.

Problem volišča za vsakim vogalom
Estonci imajo v celotni državi 600 volišč, pa so enkrat večji po velikosti, imajo pa 1.3 milijona prebivalcev, pri nas pa je 3600 volišč- torej na vsakem vogalu. Redko kdo se mora do volišča odpeljati z avtom. Zato je veliko vprašanje, ali bo dodana vrednost elektronskega glasovanja takšna, da se bodo ljudje odločali za e-volitve.

Se bo splačalo?
Zame je edino odprto vprašanje pri izvedbi e-volitev naslednje leto ali stroški, denar, ki ga bomo v to vložili dejansko odtehtajo uporabo e-volitev volilnih upravičencev.Vlagati v e-volitve za recimo sedem ali osem tisoč ljudi, ki bi se za to odločili, se ne splača, to bi težko pojasnil davkoplačevalcem. Smo pa v fazi priprave tega projekta. Bomo videli. Pričakujem, da bomo v Sloveniji med prvimi na svetu, ki bomo volili v elektronski obliki.

Kaj pa varnost?
V Estoniji smo preučevali in zbirali informacije in vtise tudi o vprašanju tajnosti glasovanja in zasebnosti pri glasovanju. Estonci so to rešili na tak način, da omogočajo re-voting, torej ponovno glasovanje. Nekdo odda svoj glas po elektronski poti, se lahko zgodi, da je bil v to prisiljen…skratka, obstaja možnost, da volivci ponovno vržejo svoj glas po elektronski poti, ali pa celo v fizični obliki do izteka predčasnega glasovanja. Tako so to rešili Estonci, tudi njihovo ustavno sodišče je to potrdilo kot korektno rešitev, verjetno pa bi v to šli tudi mi.

Vir: STA in RTV Slovenija (Studio ob sedemnajstih, 27. junij 2007)


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt