O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Storitve e-uprave uporablja malo število ljudi

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 16. 07. 2007 | Avtor:

image_00015-3.jpgMinister za javno upravo Gregor Virant in evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Redding sta na srečanju v Bruslju opozorila na nizko število uporabnikov e-uprave.

Tudi če je e-uprava izredno razvita, ljudje pa je ne znajo uporabljati, “to nikomur ne koristi”, je poudarila Reddingova. Virant je pojasnil, da Slovenija sicer beleži 600.000 obiskov e-uprave mesečno, da pa še vedno veliko premalo državljanov uporablja storitve preko tega portala.

    Ljudje večinoma iščejo le informacije

“Slovenija tukaj ni med slabšimi, saj je na sedmem mestu v EU po dostopnosti upravnih storitev,” je povedal Virant. Težava pa je nizka dejavna uporaba teh storitev. Kljub temu, da informacije na portalu e-uprava išče več sto tisoč ljudi, pa “je zelo malo takšnih, ki tudi storitve opravljajo preko interneta,” je dodal minister.

Dohodninsko napoved je namreč na elektronski način oddalo manj kot štiri odstotke državljanov, malo jih tudi podaljša prometno dovoljenje preko spleta.

    Virant računa na generacijski premik

Po besedah Viranta se vse države člnice EU ukvarjajo z vprašanji, kako narediti storitve “bolj zanimive”, kako jim dati “večjo dodano vrednost”, kako jih “promovirati in motivirati državljane, da bodo posegali po njih”. V veliki meri bo stanje rešil generacijski premik, saj mlade generacije dejansko “živijo z internetom”, tako da bodo spletne storitve uporabljale veliko bolj kot njihovi starši in stari starši.

    Komisija dela na “e-vključenosti”

Reddingova je povedala, da se komisija v tem pogledu ukvarja s t. i. e-vključenostjo, da bi kar najširši krog ljudi imel dostop do e-uprave in tem povezanimi storitvami. Komisija je tudi oblikovala spletno stran s primeri dobre prakse na področju e-uprave, ki lahko služijo kot podpora lokalnim in regionalnim oblastem pri delu.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt