O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kitajska ugotavlja, da je cenzuriranje spleta neuspešno

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 23. 07. 2007 | Avtor:

2003-8-6-sars_mao-copy.jpgKitajske oblasti so priznale, da nadzor spletnih in mobilnih komunikacij z namenom filtriranja novičarskih vsebin, ne deluje. Po mnenju uradnikov naj bi bila vlada preveč naivna. Podpredsednik urada za informiranje, Wang Guoqing, je vlado opozoril. “Že večkrat se je izkazalo, da je cenzuriranje vsebin slepa ulica in da moramo najti nov način za usmerjanje javnega mnenja,” je dejal Guoqing.

Vlada ima po mnenju strokovnjakov vedno težje delo

Guoqing je za primer navedel nedavni škandal otroškega dela, v katerem so lokalni politični veljaki skušali preprečiti poročanje o zaposlovanju otroške delovne sile v cementarnah. Zaradi ignorance lokalnih veljakov so se starši obrnili na splet in tam objavljali sporočila in kritike sistema, celotna kampanja pa je razkrila šokantne razmere, v katerih je moral več tisoč ljudi več let delati kot sužnji. “Tako se je izkazalo, da je neobjavljanje informacij v medijih povzročilo veliko večje zanimanje za škandal, kot bi bilo to v primeru, če bi novinarji o tem poročali,” je komentiral Guoqing.

Medijski strokovnjak Zhan Jiang je mnenja, da je nadzor informacij za Kitajsko nemogoč. “Mogoče uspeva v Severni Koreji, Kitajska pa pri nadzoru medijev zelo peša,” trdi Jiang.

Kitajska komunistična partija vztraja

Vseeno pa se partijski veljaki ne dajo. Zadnji primer nadzora informacij je neobveščanje javnosti o največjem političnem dogodku leta – kongres partije, ki se zgodi vsakih pet let, in na katerem izbirajo novi centralni komite.

Zhan meni, da je Kitajska še zelo oddaljena od popolne transparentnosti delovanja vlade, vseeno pa jo za to zelo spodbuja mednarodna javnost. “Napredek se ne bo zgodil čez noč, vseeno pa so spori med konzervativci in naprednimi politiki vse bolj pogosti,” trdi Zhan.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt