O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Lokalni blogi

Kategorija: Kolumna | Datum objave: Monday, 10. 09. 2007 | Avtor:

mezica1.pngV Sloveniji je bore malo blogov, ki so lokalno usmerjeni. Očitno ljudje še niso spoznali, da je blog lahko dobro orodje, ki lahko pomaga in vpliva na občinsko politiko. Na mnogo stvari lahko s pisanjem pripomorete h hitrejšemu izboljšanju napak.

Pričnite pisati lokalni blog o vašem kraju, opozorite lokalne veljake na napake, jih pohvalite, če si zaslužijo. Izpostavite stik z županom občine, ga povprašajte, kaj meni o določeni zadevi in kako vidi rešitev. Opišite mu, kakšen je vaš pogled na zadevo in stvar se bo razvila.

Seveda pri vsej zadevi ne smete pozabiti na sokrajane in tudi njim omogočiti, da sodelujejo in soustvarjajo blog. Tako sem na svojem blogu uvedel rubriko »Kje pa vas čevelj žuli?«. S tem sem sokrajanom omogočil, da mi preko e-pošte opišejo težavo in po možnosti dodajo še fotografijo. Na ta način sem se jim približal. Pogosto posredujejo kakšen problem, ki jih muči ali pa le kakšno prečudovito fotografijo našega mesta Mežica.

Kaj se je v mojem kraju spremenilo zaradi mojega pisanja?

V prispevkih sem opozarjal na mnoge težave in ovire nekatere so seveda odpravili. Tako so odpravili oviro za dostop invalidov do pokopališča, kar je bilo tudi objavljeno v časniku Večer. Potem sem pisal tudi o nevarnosti, ki je pretila otrokom pri Narodnem domu, kjer ni bilo ograje in bi lahko kakšen otrok padel v reko Mežo, a so po objavi posta na blogu in časniku Večer to zadevo takoj uredili. Res moram tu poudarit, dai imamo srečo z županom, ki zna prisluhniti mojim opozorilom, ki pa jih ne pišem za svojo korist, ampak za korist vseh sokrajanov. So pa ljudje, ki tega še niso dojeli. Ko sem pisal o nujni sanaciji stopnic pred lekarno, so se nekateri odzvali negativno. Župan se je odzval pozitivno in ravno v teh dneh poteka sanacija stopnic, kjer bo omogočen tudi lažji dostop invalidov do lekarne.

Zato sem po letu in pol pisanja o lokalni problematiki prepričan, da se lahko z pisanjem lokalne bloga marsikaj da spremeniti na bolje. V zadovoljstvo mi je, da sem lahko malce pripomogel k boljšemu življenju sokrajanov.

Poleg tega se lahko moji bralci na blogu Mežica v besedi in fotkah svobodno izražajo in komentirajo aktualne teme, ki so včasih zelo pereče. Pred tem o našem kraju ni bilo nikjer možnosti javnih diskusij, kar se je sedaj precej spremenilo. Tako so tudi na spletni strani občine uvedli rubriko » pobude in vprašanja«.

Sprva je bila ta njihova rubrika dokaj aktualna. V preteklih dneh pa je prišlo so spremembe. Rubriko so omejil in odslej naprej lahko komentirajo občani, le tisti, ki se bodo podpisali s pravim imenom. Krajane je to zelo razburilo, o čemer so se pritoževali tudi pri meni.

Postanite lokalni bloger še vi v vašem kraju, opozorite na težave. Dajte ljudem možnost sodelovati v diskusijah, morda pa bo tudi vam uspelo urediti določeno lokalno težavo. Če boste molčali, bo to pomenilo isto, kot če bi se s težavo sprijaznili. Blogi postajajo močan medij, medij prihodnosti. Naj za vaš kraj zvedo vsi!

  Na glavno stran | Arhiv


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt