O portalu    Avtorji    Kontakt


 

So Kitajci res vdirali v britanske in ameriške vladne spletne strani?

Kategorija: Amerika, Azija, EU | Datum objave: Monday, 10. 09. 2007 | Avtor:

chinahack.jpgV Veliki Britaniji so se v medijih pojavile trditve, da so kitajski hekerji vdrli v vladne spletne strani in tako pridobili tajne informacije. Novica se je pojavila le nekaj dni po trditvah Američanov, da je do podobnih vdorih prišlo tudi pri njih.

“Kitajska skuša nelegalno pridobiti informacije o britanski obrambi in politiki do tujih držav. Odločili so se, da podatkov ne bodo pridobili na tradicionalen način, ampak se bodo poslužili elektronskega načina. Tehnološko so tudi izredno napredni in spretni,” je kiber napad opisal neimenovani vir iz britanske vlade.

Neki drugi viri so zatrdili tudi, da Kitajci take napade izvajajo že vrsto let in da jim vedno uspe pridobiti želene podatke. Vendar pa iz britanske vlade kiber napadov nihče ni želel uradno komentirati.

Napadov pa so bili deležni tudi v Združenih državah. Potem ko so v juniju mediji zapisali, da so Kitajci uspešno vdrli v računalniški sistem vlade, so bili v zadnjih mesecih deležni več napadov različnih skupin in različnih narodov, so dejali v Pentagonu.

Kitajci so napade zanikali in Američane obtožili mentalitete iz časov hladne vojne. Uslužbenka kitajskega zunanjega ministrstva Jiang Yu je zanikala napade na splet, vključno tudi hekanje spletnih strani vlade. “Nekateri ljudje izvajajo neosnovane obtožbe in kažejo na mentaliteto iz časov hladne vojne,” je dejala Yu-jeva.

Vir: Yahoo News in BBC.

Komentar E-demokracija.si: Se Američani in Britanci bojijo Kitajcev in se o vdorih le izmišljujejo, ali pa se vdori resnično dogajajo, ostaja vprašanje. Kaj pravite, so se vdori dejansko zgodili ali pa so izmišljeni?


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt