O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Second Life – Odsev sveta ali oglaševalska platforma?

Kategorija: Blog | Datum objave: Tuesday, 11. 09. 2007 | Avtor:

Prebrala sem izredno zanimiv članek iz Washington Posta. Sicer je bil objavljen maja letos, pa vseeno – bolje pozno kot nikoli.

V članku avtor opisuje francoske in ameriške politike v Second Life-u. Najbrž že vsi vemo, kaj je SL (= virtualna skupnost, ki omogoča oblikovanje spletne identitete). Opažam pa vedno več novic o tem, da to in ono podjetje odpira svoje virtualne podružnice v Second Life-u. Da ne bo čez nekaj časa to le še en prostor za oglaševanje? No, bomo videli.

Zame je pomembno dejstvo, da se v Second Life-u oblikuje tudi politična sfera. Politične kampanje se prenašajo na splet, seveda tudi v virtualne skupnosti. Politični kandidati torej glasove iščejo povsod, kjerkoli se zbirajo polnoletni državljani države, ki jim lahko posveti svoj glas.

Francozi so že tako izredno navdušeni nad tem virtualnim svetom v družbenem življenju, ko pa so dobili priložnost sodelovanja v političnem življenju, so možnost zagrabili z obema rokama. Vendar pa ni vse tako pozitivno, kot se bere. Francozi so se tudi ravsali. In obmetavali z granatami in roznimi pujski. In tako uničili sedež enega izmed predsedniških kandidatov.

lepen_tejedora.jpg

Očitno res velja pravijo igric: kar ne moreš v resničnem življenju, pa delaj v virtualnem! Politična kutura torej ni na visoki ravni. Vendar pa tisti, ki so civilizirani, znajo komunicirati tudi v virtualnem svetu. Prav ti so tisti, za katere je sploh smiselno delovati v tej smeri.

Poglejmo si to s psihološkega vidika. Nekatere je v množici strah govoriti. Izražati mnenja. Sodelovati v debati. In zato komunicirajo na spletu. Nekateri ne smejo komunicirati v realnem življenju, so nesrečni, pa zato nasilno komunicirajo na spletu, kjer se lahko skrijejo. In so nekateri, ki so v življenju zadovoljni, znajo komunicirati tako v realnem kot v virtualnem svetu. In imamo zdrave člane participatorne družbe.

Pa da ne bomo preveč omejeni. Borba med civiliziranimi in necivilizranimi pripadniki družbe se odvija vsepovsod, ne samo na spletu. Kdo bo s časom zmagal, bomo videli. Kdo bo nagnil tehtnico v Second Life-u bomo tudi videli. Težavo vidim pač samo v tem, da lahko večina neciviliziranih pripelje do zaprtja virtualne skupnosti, ki lahko z uporabo dobrih idej, ljudem prinese veliko dobrega v vsakdan.

Vir članka.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt