O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Sodeluj: Kako naj EU porabi svoje finance?

Kategorija: EU, Slovenija | Datum objave: Monday, 17. 09. 2007 | Avtor:

images1.jpgEvropska komisija je začela javno posvetovanje o prihodnosti proračuna Evropske unije. K razpravi so vabljene vse zainteresirane skupine na lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni. Predloge lahko pošljete do 15. aprila 2008.

    Kaj in o čem?

Javno posvetovanje o prihodnosti proračuna Evropske unije z imenom Reformiranje proračuna, spreminjanje Evrope (.pdf 273 KB) (Reforming the Budget, Changing Europe), bo odgovorilo tako na ključna kot tudi na bolj tehnična vprašanja, kot so:

* Kakšna naj bosta struktura in usmeritev prioritet porabe Evropske unije, da bi se lahko uspešno soočili z izzivi globaliziranega sveta v prihodnjih letih?
* Kakšen je najboljši način za zagotavljanje potrebnih virov za financiranje politik EU?

    Kdo lahko sodeluje?

Odprta razprava, h kateri so vabljene vse zainteresirane skupine na lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni, bodo podlaga za delo Komisije na predlogu revizije proračuna EU, ki ga bo po načrtih predložila v letih 2008/09. Javno posvetovanje predstavlja prvi korak v procesu reforme vseh vidikov proračuna EU tako na strani prihodkov kot tudi odhodkov – o slednjem so se maja 2006 dogovorili Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija.

    Kako sodelovati in do kdaj?

Vse zainteresirane strani lahko svoje prispevke pošljejo na elektronski naslov do 15. aprila 2008. Prispevki bodo objavljeni na spletni strani, kjer lahko najdete tudi dokument o posvetovanju in druge koristne informacije o financah EU.

Po posvetovalnem procesu bo Evropska komisija predlog za revizijo proračuna predstavila konec leta 2008 oziroma v začetku 2009.

    Reformiranje proračuna, spreminjanje Evrope

Istoimenski dokument za posvetovanje, ki ga je sprejela Komisija, želi zagotoviti ustrezno strukturo debate in osredotočiti javno razpravo na proračunsko reformo s ključnih vidikov, zato postavlja različna vprašanja:

* Se je proračun EU izkazal za dovolj odzivnega na spreminjajoče se potrebe?

* Katere kriterije bi morali uporabiti,da bi zagotovili učinkovito uresničevanje načela evropske dodane vrednosti?

* Kako bi se politični cilji kar najbolj ustrezno odražali pri prioritetah na strani odhodkov? Kakšne spremembe so tu potrebne?

* Kako bi lahko izboljšali učinkovitost porabe sredstev iz proračuna EU?

* Ali je moč še okrepiti preglednost in odgovornost za izvajanje proračuna?

* Na katerih načelih bi morala temeljiti prihodkovna stran proračuna in kako bi se morala ta načela odražati v sistemu lastnih virov?

* Ali še obstajajo upravičeni razlogi za ohranjanje korekcijskih ali kompenzacijskih mehanizmov?

* Kakšno bi moralo biti razmerje med državljani, političnimi prioritetami in financiranjem proračuna EU?

Preberite si še nekaj mitov o evropskem proračunu (le v angleščini) in Q&A.

Vir: Europa


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt