O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Žiga Turk o tehnologiji 2.0

Kategorija: Blog | Datum objave: Sunday, 23. 09. 2007 | Avtor:

Danes sem na blogu našega ministra za razvoj prebrala nekaj misli o uporabi tehnologije 2.0 v političnem svetu. Morda le ni minister za razvoj kar tako. Pozdravljam njegovo prepričanje, da je uporaba informacijske tehnologije v politiki že skoraj nujna zadeva.

Ko lljudem opisujem koncept e-demokracije, se mnogim zdi, da govorim o neki nemogoči utopiji. Da se mora za uporabo IT v politični sferi spremeniti tisto bistvo, ki politiko tvori. Minister v prvi alineji zadane bistvo. Vsak politik mora delovati v dobro tistih, ki so ga izvolili. In če dela dobro, potem je čisto vseeno, če o tem govori javno. Sproti. Brez posrednikov. In iskreno.

Na kratko naš minister opiše tudi e-demokracijo v praksi. Torej, uporabo spleta za oblikovanje političnih rešitev in odločitev. Ponekod se ta praksa že izvaja. Naj navedem le en mali primer – v Berlinu se proračun oblikuje s sodelovanjem prebivalcev, ki na spletu povedo, kam naj se razdeli denar – popravimo igrišča za osnovo šolo, rečejo. In ideja gre k oblikovanje proračuna.

Malo čudna se mi zdi le zadnja ministrova alineja. Zapisal je, da bi bilo zanimivo, če bi ‘vlado preselili v MySpace, sadili rožice in se nehali ukvarjati s tuzemskimi problemi’. Hm…močno spominja na nekatere, ki trdijo, da se ljudje ukvarjajo s spletom, ker nimajo svojega življenja ali pa življenju bežijo. Morda je bil le rahlo sarkastičen. Vsekakor se ta zadnja trditev ne sklada z drugače očitnim navdušenjem nad uporabo IKT-ja v politiki.

Sicer pa je celoten tokratni prispevek namenjen ministrovi izjavi v komentarih. Zapisal je namreč, da je začel uporabljati storitev Twitter- omogča kratka sporočila večkrat na dan, na splet, pa tudi na mobilnike. Všeč mi je predvsem izjava, da so davkoplačevalci upravičeni do vedenja kaj počnejo politiki in kam gre njihov denar. Pametna izjava, ki bi se je morali zavedati vsi politiki. Ter predvsem ljudje.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt